Variksenmarja eli kaarnikka on metsämarjoista kolmanneksi satoisin puolukan ja mustikan jälkeen. Luonnonvarainen variksenmarja kasvaa kaikkialla Suomessa. Eteläisessä Suomessa marja on hiukan pohjoista pienempi etelänvariksenmarja.
Variksenmarja kasvaa kangasmaastossa samoilla alueilla kuin mustikka ja puolukka. Tätä vähemmän poimittua marjaa löytyy usein silloinkin, kun mustikan sato on jäänyt heikoksi. Marjominen on runsasta erityisesti valoisilla paikoilla, kuten hakkuuaukeilla.
Monen herkun raaka-aine
Kovakuorinen variksenmarja sisältää runsaasti kuitua. C-vitamiinia se sisältää lähes samankaltaisia määriä kuin mustikka ja puolukka.
Variksenmarjasta voi valmistaa mehua, hyytelöitä, piirakoita tai kiisseleitä. Marjan maku on mieto, joten se sopii hyvin käytettäväksi yhdessä aromikkaampien marjojen kanssa. Variksenmarjaa voi käyttää mainiosti myös sinällään helppoihin ja nopeisiin välipaloihin, kuten pirtelöihin tai jogurtin kera.
Lähteet: YLE Häme