Nuorgamista Helsinkiin juossut nainen: Univelkaa

Paimiolainen Maria Tähkävuori saapui maanantaiaamuna Nuorgam-Helsinki -juoksumatkan päätepisteeseen Helsinkiin Paavo Nurmen patsaalle. Tähkävuori juoksi yli 1 300 kilometrin matkan ensimmäisenä naisena.

juoksu
Maria Tähkävuori
Maria Tähkävuori lähtömaisemissaan Nuorgamissa maanantaina 26. kesäkuuta.Hannu Tähkävuori

Ultramaratoonari käytti juoksumatkaansa 14 vuorokautta kaksi tuntia. Tähkävuoren matka alkoi 22.kesäkuuta Utsjoen Nuorgamista ja päätyi Helsinkiin maanantainaamuna 6.heinäkuuta.

Hirvittävä univelka

Perille tulonsa jälkeen Tähkävuori sanoi, että hän voi tällä hetkellä ihan hyvin. - Olo on ihan hyvä, mutta olen äärettömän väsynyt, minulla on aivan hirvittävä univelka. Samaan aikaan nukkuminen ja juokseminen eivät oikein onnistu, ultrajuoksija sanoo.

- Kyllä ne pitemmät unilepotauot jäivät aika lyhyiksi. Kyllä nyt tosiaan uni painaa ja palautumiseen saattaa vierähtää useita päiviä.

"Päkiöissä hirvittävä särky"

Tähkävuoren mukaan juoksukoitos oli äärettömän raskas, se oli raskaampaa kuin hän odotti. - Muutaman juoksupäivän jälkeen päkiöitä alkoi särkeä, se hidasti menoa ja välistä oli ihan toivoton olo. Päkiöitä särki kovasti monta, monta päivää.

- En kuitenkaan antanut periksi enkä keskeyttänyt. Minulla ei ollut mitään niin kovaa estettä eikä vaivaa, että olisi tarvinnut keskeyttää. Se vain huolestutti, kuinka kauan tämä kestää.

Fyysisesti ja henkisesti raskas

Tähkävuori sanoo, että matkan koettelemukset olivat kaikessa hyvässä ja pahassa yllätys. Matka oli fyysisesti ja henkisesti niin...että huh-huh.

- Koettelemusten yli pääsin, jotenkin sitä pakkaa yrittämään jatkaa matkaa pikkuhiljaa eteenpäin. Kun päkiät olivat aivan hirveän kipeät, en pystynyt juoksemaan. Silloin kävelin ja kävelin ja kävelin ja pikkuhiljaa muutaman päivän päästä kipu hellitti, mikä oli mielestäni ihan ihmeellistä. Se vaati sinnikkyyttä ja sisua, mestarijuoksija sanoo.

Aamuyöstä vaikeinta

Tähkävuoren mukaan vaikeimmat hetket olivat lähinnä aamuöisin. Kun helteet tulivat, oli pakko siirtyä juoksemaan öiseen aikaan, koska päivällä olisi ollut liian kuumaa juosta.

- Silloin koeteltiin henkistä kykyä kestää. Joka tauon jälkeen aamuyöstäkin esimerkiksi, kun oli vilu ja väsymys. Silloin piti ihan väkisin mennä taas ulos yksin maantielle. Se oli kyllä äärettömän vaikeaa.

Uskomaton urakka

Ultrajuoksijalta kysytään usein, mikä saa juoksemaan huippupitkiä matkoja. Tähkävuori sanoo, ettei hän oikein osaa sanoa siihen järkevää selitystä. - Ehkä siinä mennään sellaisissa tunteissa, ettei sille osaa sanoa selitystä. Jokin pakko on vain mennä eteenpäin.

- Nyt tuntuu, että olihan se urakka uskomaton, valtava saavutus juosta 1 338 kilometriä Nuorgamista Helsinkiin. Minusta tuntuu, että menee aika monta päivää, ennen kuin tajuaa, mistä on kyse. Nyt on päällimmäisenä ääretön helpotus ja väsymys. Sitä ajattelee, että ihanaa se on ohi. Nyt on edessä levon aika.

Ultrajuoksija: En ehkä lähtisi uudelleen

Kun minulta kysytään, lähtisinkö uudelleen, kun minulla on nyt kaikki tieto matkan raskaudesta ja koettelemuksista, juuri nyt vastaan, että en välttämättä lähtisi uudelleen. - Vastaus voi olla kuitenkin muutaman viikon päästä vähän erilainen. Kyllähän se yleensä on niin, että aika kultaa kaikki muistot.

- Kun matka on tehty, en ehkä sittenkään välttämättä lähtisi tällaiseen samanlaiseen rääkkiin toistamiseen, sanoo lukuisia onnitteluja vastaanottanut ultrajuoksijanainen.

Sadan kilometrin päivävauhtia

Paimiolainen Maria Tähkävuori teki monen mielestä naisen ja miehen teon: juoksi ensimmäisenä naisena Nuorgamista Helsinkiin.

Tähkävuori juoksi yleensä reilun sadan kilometrin päivävauhtia. Hellepäivinä hän juoksi illalla ja yöllä.

Hän on juossut ylipitkiä ja yli 40:n kilometrin maratonmatkoja parikymmentä vuotta.

Lähteet: YLE Lappi / Anni Tolppi ja Matti Mykkänen

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus