1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. doping

Toni Liias kiistää dopingin käytön

Maantiepyöräilyn Suomen mestarin käry oli kova pettymys lajiliitolle. Toni Liiaksen mukaan kyseessä on väärä positiivinen tulos, jonka aiheutti puutteellisesti merkityn lisäravinteen käyttö.

doping
polkupyörä vauhdissa, miehen jalat.
YLE Uutiset Grafiikka

Turun Urheiluliittoa edustava Toni Liias antoi positiivisen dopingnäytteen kesäkuussa Kuusamossa voitettuaan maantiepyöräilyn Suomen mestaruuden. Liias kiistää jyrkästi kiellettyjen aineiden käytön.

- Mitään dopingia ei ole käytetty. Kyseessä on lisäravinne, jonka tuoteselosteessa oli puutteelliset tiedot. Pitäisi olla kemisti tai osata netistä katsoa, mitä aine oikeasti pitää sisällään. Ei peruskuluttaja voi millään uskoa, että aine saattaa aiheuttaa väärän positiivisen, Liias kertoi YLE Turulle perjantaina.

- Tämä on harmillinen juttu. Olen treenannut kovasti ja isot mediat leimaavat dopingurheilijaksi. 15 000 harjoituskilometriä ei paina mitään, Liias pahoittelee.

- On aika älytöntä, että tällaisia tuotteita päästetään markkinoille. Ei tästä todellakaan voi antaa sellaista kilpailukieltoa kuin dopingista.

Liias arvelee saavansa B-näytteen tuloksen tietoonsa ensi viikon alussa. Hän valmistelee jo puolustustaan ja aikoo pyytää lausunnon lisäravinteen maahantuojalta.

- Vaikka B-näyte olisikin positiivinen, ensi viikon kuuleminen ratkaisee, uskoo Toni Liias.

Pyöräilyunioni pettynyt

Suomen Pyöräilyunionin toiminnanjohtaja Markku Nieminen ei usko B-näytteen muuttavan mitään. Kyse on kuitenkin vain samasta, kahteen eri purkkiin jaetusta näytteestä.

Antidopingtoimikunta tiedottaa testituloksesta lajiliitolle ja urheilijalle itselleen. Urheilijalla on seitsemän päivää aikaa esittää vastauksensa.

- Onhan se (dopingkäry) erityisesti lajille kova pettymys. Urheiljan kannalta toivon, että kyse olisi lisäravinteen kaltaisesta aineesta, joka on sitten näkynyt testissä, toiminnanjohtaja Nieminen sanoo.

- Käry on aina melkoinen sokki, kun on lähdetty siitä, että ollaan puhtaita urheilijoita.

Lähteet: YLE Turku / Satu Aaltonen

Lue seuraavaksi