Britannia teki vallankumouksen omilla saarillaan

Britannia on lakkauttanut Turks- ja Caicossaarten hallituksen ja siirtänyt saaret Britannian suoraan hallintaan. Lakkautettua hallitusta syytetään laajasta korruptiosta.

Ulkomaat

Turks- ja Caicossaaret sijaitsevat Karibianmerellä Bahamasaarten kaakkoispuolella. Saariryhmä on Britannian merentakainen territorio, mutta sillä on ollut itsenäinen hallinto.

Britannian ulkoministeriön mukaan saarten oma hallitus on lakkautettu enintään kahdeksi vuodeksi. Saaria hallitsee nyt brittiläinen kuvernööri emämaan alaisuudessa. Syrjäytetty pääministeri Galmo Williams sanoo Britannian tehneen vallankumouksen, palauttaneen siirtomaa-ajan ja asettaneen saarille yhden miehen diktatuurin.

Britannian viranomaiset alkoivat tutkia saaren oloja viime vuonna. Ulkoministeriön mukaan tutkimukset toivat päivänvaloon hallinnon "poliittisen moraalittomuuden ja hallinnollisen epäpätevyyden". Poliitikkojen väitetään mm. myyneen kruunun maata ja laittaneen rahat omiin taskuihinsa, kertoo BBC.

Emämaa ilmoitti maaliskuussa aikomuksestaan lakkauttaa Turks- ja Caicossaarten hallitus ja parlamentti. Kun tuomioistuin hylkäsi suunnitelmaa vastaan tehdyt valitukset, hanke voitiin toteuttaa.

Brittihallinnon tavoite on selvittää korruptiovyyhti ja järjestää uudet vaalit kahden vuoden kuluttua.

Turks- ja Caicossaaret on tunnettu finanssikeskus. Saarilla on noin 16 000 finanssialan yritystä. Britannian mukaan vallanvaihto ei vaikuta finanssitoimintaan.

Saaret ja sen hiekkarannat ja koralliriutat ovat myös suosittu turistikohde. Asukkaita saarilla on noin 30 000.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset