Ammattiliitot puolustelevat tukeaan vasemmistolle

Ammattiliitot puolustelevat vasemmistopuolueille vuosittain maksettavia satojen tuhansien eurojen tukia. Liittojohtajat aikovat jatkaa rahanjakoa vastaisuudessakin eikä edes ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistaminen muuttaisi käytäntöä.

talous
Metalliliiton johtaja Riku Aalto ja Toimihenkilöunionin johtaja Antti Rinne Aamu-tv:n studiossa 14.8.2009.
YLE

Tiukimman tulkinnan mukaan jokainen veronmaksaja joutuu osallistumaan puolueiden rahoitukseen, koska valtio menettää vähennysoikeuden vuoksi verotuloja. Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto katsoo, että samalla voi kyseenalaistaa yritysten ja muiden järjestöjen maksamat tuet, sillä myös niistä tulee veroetua.

Aalto pitääkin puoluerahoista syntynyttä kohua ylimitoitettuna.

- Vain 0,4 prosenttia tuloistamme menee puolueiden rahoitukseen, hän muistuttaa.

Hänen mielestään ay-jäsenmaksuja käytetään puolueiden rahoittamiseen niin vähän, että on kohtuutonta edes keskustella verovähennysoikeuden poistamisesta.

- Samalla voi tietysti kyseenalaistaa yritysten ja muiden järjestöjen verovähennysoikeudet, Aalto huomauttaa.

Metalliliitto on tukenut viime vuosina vuosittain SDP:tä runsaalla 100 000 eurolla ja vasemmistoliittoa vajaalla 20 000 eurolla.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin korostaa, että puolueille annettava tuki koituu viime kädessä jäsenistön hyväksi.

- Meillä on paljon yhteisiä tavoitteita palkansaajien aseman parantamiseksi, Selin perustelee PAMin kymmenien tuhansien eurojen tukea demareille.

Hän uskoo, että vastapainoksi ay-liikkeen rahoille SDP ajaa palkansaajia hyödyttävää politiikkaa.

Selinin mukaan PAM on tukenut myös muiden puolueiden yksittäisiä ehdokkaita, mutta vain vasemmistopuolueita suoraan.

- Elinkeinoelämä tukee pääosin porvarillisia puolueita, joiden arvot he jakavat. Me tuemme pääosin vasemmistoa, jonka kanssa meillä on yhteiset arvot.

Sekä Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto että Palvelualojen Ann Selin sanovat saaneensa vain vähän kielteistä palautetta SDP:n ja Vasemmistoliiton julkistettua torstai-iltana tukijansa. Aallolle on tullut yksi vihainen sähköposti, ja PAMin toimistoonkin ainoastaan muutamia.

SDP:tä eniten tukeneen Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori ei ollut perjantaina tavoitettavissa.

Toimihenkilöunionin puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan ay-liike ei odota vastapalvelusta:

- Haluamme, että kunnanvaltuustoissa ja eduskunnassa ja europarlamentissa on ihmisiä, jotka näkevät asiat palkansaajien näkökulmasta, Rinne sanoi YLEn Aamu-tv:ssä.

Lähteet: YLE Uutiset