Suomen merivoimilla ei havaintoja Arctic Seasta

Suomen merivoimilla ei ole ainuttakaan havaintoa Arctic Seasta sen jälkeen kun alus katosi Englannin kanaalissa heinäkuun lopulla. Merivoimat on jatkuvasti kollannut alusta julkisella seurantajärjestelmällä AIS:lla, mutta kertaakaan ei ole tärpännyt.

Ulkomaat

Arctic Sea -aluksesta on raportoitu viime päivinä lukuisia havaintoja, joista jokainen on tähän asti osoittautunut virheelliseksi. Merivoimien päivystysvuorossa oleva komentajakapteeni Juha Niemelä selvittää, miksi havaintoihin on suhtauduttava varauksella.

Niemelän mukaan maailman merenkulussa käytetty, julkinen seurantajärjestelmä AIS (Automatic Identification System) saa signaaleja vain, jos aluksella oleva lähetin on päällä. Arctic Sean lähetin ei varmuudella ole ollut päällä kertaakaan yli kahteen viikkoon.

- Jos signaali saadaan, se on varmennettava, Niemelä korostaa. - Mikä tahansa alus, jolla on tällainen vastaava laite voi pistää sinne vaikka väärän nimen.

Varmennus vaatisi muita havaintotapoja

Niemelän mukaan etenkin tällaisessa tapauksessa aluksen varma paikantaminen edellyttää muita havaintotapoja. Teknisesti satelliittikuvien avulla, tutkasignaalein ja radiopaikannuslaittein ristisuuntimalla voidaan tunnistaa merta halkovia aluksia. Sen sijaan tunnistaminen tietyksi alukseksi ei niidenkään avulla välttämättä onnistu.

Merivoimat on yrittänyt havaita Arctic Sea -alusta sen katoamisesta lähtien onnistumatta siinä kertaakaan. Välineenä on käytetty julkista seurantajärjestelmää. Yritykset ovat perustuneet omaan kiinnostukseen, virka-apua ei ole pyydetty, koska merivoimien valvonta rajoittuu normaalisti Itämerelle.

Havainto vaihteeksi Biskajanlahdelta

Uutistoimistojen mukaan kadonneen Arctic Sean lähetesignaaleja olisi tänään havaittu Atlantilla, Ranskan ja Espanjan rannikoihin rajoittuvalla Biskajanlahden alueella. Paikka on tuhansia kilometrejä pohjoisempana kuin Kap Verde, jossa etsijät eilen vetivät väitettyjen havaintojen jälkeen vesiperän.

Uutistoimisto AP muistuttaa, että kadonneen aluksen AIS-lähetin ei välttämättä ole enää aluksessa.

Lähteet: YLE Uutiset