1. yle.fi
  2. Uutiset

Ukrainalaiset marjanpoimijat ahdingossa

Ukrainasta Sodankylään tulleet marjanpoimijat ovat ajautuneet taloudelliseen ahdinkoon. Heikko mustikkasato on romahduttanut toiveet ansioista.

Kotimaan uutiset
Ukrainalaiset poimijat Sodankylässä
YLE/Raimo Torikka

Elokuun alkupäivinä Sodankylään tulleet nuoret ukrainalaiset marjanpoimijat ovat ajautuneet heikkojen päiväsaaliiden takia rahalliseen ahdinkoon. Kotimaassa Lapin matkalle innostaneet toiveet hyvistä ansoista ovat vaihtuneet ankarasta puurtamisesta huolimatta tyhjiin ämpäreihin.

Osa nuorista on pystynyt poiminta-ansioillaan hädin tuskin maksamaan oleskelusta syntyneet kustannukset. Surkeat ansiot ovat pakottaneet jo osan ukrainalaisista kotimatkalle, vaikka taskussa ei ole ollut edes bensarahoja kotimaahan.

Epätoivo valtaa alaa

Sodankylän eteläpuolella marjanpoimintayhtiölle vuokratussa mökkikylässä vallitsee tällä hetkellä hienoinen epätoivo. Hyvien ansioiden toivossa Sodankylään tulleet ukrainalaiset ovat hyvin pettyneitä ja jopa epätoivoisia.

Yhdeksän tunnin poimintareissultaan palanneen viiden nuoren ukrainalaisen joukko ei juuri riemuinnut päivän ansioista. Tästä huolimatta hankaluuksia pelänneet nuoret eivät halua mielellään puhua ahdingostaan.

Torstain mustikkasaalis tuotti nuorelle poimijalle päivän kilohinnalla vain vajaat 15 euroa. Bensakulujen lisäksi pakollisia kustannuksia syntyy mun muassa asumisesta. Yhden nuoren vajaan kahden viikon saalis on reilut sata kiloa eli alle 150 euroa.

Paluu kangastaa mielessä

Sodankyläläisessä mökkikylässä asuu viitisenkymmentä ukrainalaista ja venäläistä poimijaa. Yksi viiden hengen seurue oli lähtenyt jo kotimatkalle, koska tulot eivät olleet vastanneet odotuksia. Paluuta harkitsivat myös muut, kunhan viidensadan euron bensarahat olisivat kasassa.

Vuosien aikana ulkomaalaisten poimijoiden tilannetta seurannut Martti Kaltiokumpu on huolestunut tämän päivän tilanteesta. Hänen mielestään ulkomaisten poimijoiden kohteloei ole ihmisarvoista. Hänen kotioveaan on kolkutellut epätoivoinen ulkomainen poimija ja yrittänyt kaupata kumisaappaitaan, jotta saisi edes joitakin euroja elämiseen.

Lähteet: YLE Lappi/ Raimo Torikka

Lue seuraavaksi