Suurta sinfoniaa musiikkijuhlilla

Turun musiikkijuhlat huipentuvat viikonloppuna. Lauantain kohokohta on Helsingin kaupunginorkesterin konsertti Turun konserttitalolla. Lapsille on luvassa turkulaisen BART-ryhmän loihtima maailma, jossa Touhukas Vauva seikkailee lasten iloksi.

musiikki
Okko Kamu
YLE / Heikki Ahonen

Turun musiikkijuhlan 50-vuotisfestivaalin lauantaivieras on Helsingin kaupunginorkesteri johtajanaan Okko Kamu.

Okko Kamu kuuluu Suomen menestyneimpiin kapellimestareihin. Herbert von Karajan -kilpailun voiton jälkeen vuonna 1969 hän on johtanut maailman parhaita orkestereita, toiminut ylikapellimestarina ympäri maailmaa ja tehnyt runsaasti levytyksiä. Pro Finlandia -mitalin vuonna1999 vastaanottanut Kamu on myös kantaesittänyt mm. Aulis Sallissen teoksia.

Helsingin kaupunginorkesteri on maamme vanhin ammattisinfoniaorkesteri. Se on ansioitunut niin kiertueilla kuin levytyksillä. Orkesteri kantaesitti suurimman osan Jean Sibeliuksen tuotannosta säveltäjän itsensä johdolla.

Konserttitalon vierailukonsertissa kuullaan Jean Sibeliuksen Finlandia, Dmitri Shostakovskin 1. pianokonsertto sekä Richard Straussin Ein Heldenleben. Konsertin pianosolistina soittaa palkittu turkulainen Valeria Resjan.

Musiikkisatua lapsille

Lauantain iltaopäivällä loihtii turkulainen BART-ryhmä salaperäisen satumaailman ravintola Koulun pihalle. Musiikkisatu "Touhukas Vauva" on Pauliina Isomäen säveltämä musiikkisatu, jonka tekstit ovat Kirsi Kunnaksen, Emma Puikkosen ja Kari Kipinojan runoja. Vuonna 2007 perustetttu BART on esiintynyt paljon kouluissa ja päiväkodeissa eri puolila Varsinais-Suomea ja aikoo syksyllä matkata Ahvenanmaalle. Ryhmään kuuluvat sopraano Kirsi Tuominen, näyttelijä-laulaja Matti Rauramo sekä pianistit Pasi Helin ja Jaana Luuppala.

Kantaesityksiä Taidekappelissa

Sunnuntaina Turun musiikkijuhlien mielenkiinto kohdistuu Hirvensaloon Pyhän Henrikin Taidekappeliin. Kappelin upeassa akustiikassa kuullaan kolme kantaesitystä. Sopraano Piia Komsi ja kamarimusiikiyhtye Zagros esittävät ensimmäistä kertaa Einojuhani Rautavaaran, Aija Puurtisen ja Tapio Tuomelan uudet teokset.

Rautavaaran uusi lauluteos Eingang on sävelletty Rainer Maria Rilken runoon. Puurtinen on säveltänyt kappaleensa vanhojen ruotsalaisten virsien pohjalta. Tuomelan uuden teoksen Glorian laulukielenä on Agricolan varhaissuomi ja se perustuu Missa Aboensikseen.

Kantaesitysten lisäksi taidekappelissa kuullaan osia Bachin Kunst der Fugesta sekä Yanov-Yanovskyn latinankileinen rukous Lacrymosa ja Raskatovin juutalainen hautajaislaulu Kaddish.

Lähteet: YLE Turku