Suomalaiset tyrmäävät ay-vaalituet

Enemmistö suomalaisista ei hyväksy ammattiyhdistysliikkeen lähinnä vasemmistopuolueille jakamia runsaita tukia. Eniten vastustajia on ammattiliittojen jäsenien joukossa. Jopa vasemmistoliittolaiset ovat tukia vastaan.

talous
Metallityöväen liiton logo, jonka alapuolella neonkyltti "Lounas".
Metallityöväen liiton toimisto sijaitsee Helsingin Hakaniemessä.YLE

Iltalehden Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan 57 prosenttia suomalaisista ei hyväksy ay-liikkeen puolueille antamaa vaalitukea. Liittojen jäsenmaksuja maksavat rivijäsenet ovat vielä tiukempia, sillä heistä 59 prosenttia ei hyväksy ammattijärjestöjen ja liittojen osallistumista puolueiden vaalirahoitukseen.

Hyväksyvimmin tukien jakamiseen suhtautuvat lapsiperheet sekä suurissa kaupungeissa ja Uudellamaalla asuvat. Myös alle 34-vuotiaiden suhtautuminen vaalitukeen on selkeästi myönteisempää kuin vanhemmilla.

Kielteisimmin tukiin suhtautuvat vanhemmat ikäluokat, keskituloiset ja Pohjois-Suomen maaseudulla asuvat.

Vasemmistoliittolaisetkin vastustavat

Puoluekannan mukaan vertailtaessa syntyy yllättäviä tuloksia. Ay-tukea nauttivan vasemmistoliiton kannattajien enemmistökin vastustaa ammattiliittojen jakamia tukia. Vasemmistoliiton äänestäjistä vain 44 prosenttia hyväksyy tuet.

Yllättäen kokoomusta äänestäneistä suurempi osa hyväksyy tuen kuin demareita tai vihreitä kannattavista. Kokoomuslaisista 39 prosenttia hyväksyy tuen. Selvästi kielteisimmin ay-tukeen suhtautuvat perussuomalaiset. Perussuomalaisten äänestäjistä 78 prosenttia ei hyväksy ay-tukia. Keskustalaisista tukia vastustaa 65 prosenttia.

Taloustutkimus haastatteli 11.-13.8. 758 henkilöä. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,5 prosenttiyksikköä.

Lähteet: YLE Uutiset