1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Afganistanin vaalitaistelu huipentuu

Afganistanin vaalitaistelu on tänään kiivaimmillaan, sillä menossa on presidentinvaalien viimeinen kampanjointipäivä. Nykyinen presidentti Hamid Karzai on vaalien vahva ennakkosuosikki, mutta hänen ei uskota voittavan vielä ensimmäisellä kierroksella.

Ulkomaat
Afganistanin presidentti Hamid Karzai
Afganistanin virassa oleva presidentti Hamid KarzaiAP Graphics Bank

Kabulin kaduilla kaikuvat kovaääniset, rakennukset ja kaupunkia ympäröivän vuoriston rinteet on koristeltu presidenttiehdokkaiden mainoksilla.

Vaalikampanjointi on nyt huipussaan - torstain presidentinvaaleissa kisaa 34 ehdokasta. Heidän joukossaan on hyvin länsimielisiä ehdokkaita mutta myös tiukan islamilaisen linjan kannattajia.

Entisen Taliban-komentaja Mullah Salam Rocketin vaalitilaisuuteen kokoontui vanhoillinen väki. Heidän mielestään uudelleenvalintaa vaaleissa yrittävä presidentti Hamid Karzai on pelkkä lännen sätkynukke.

Presidentti Karzai on kuitenkin vaalien ehdoton ennakkosuosikki.

Toinen kierros todennäköinen

Karzain päähaastajat, entinen ulkoministeri Abdullah Abdullah, talousnerona tunnettu Ashraf Ghani ja köyhien asialla oleva Ramazan Bazardost ovat mielipidemittauksissa selvästi Karzaita jäljessä.

Ehdokkaat pääsivät puolustautumaan sunnuntai-iltana poikkeuksellisella tavalla. Ensi kertaa Afganistanin historiassa television vaaliväittely lähetettiin suorana. Väittelyssä olivat mukana miltei kaikki pääehdokkaat.. Karzai joutui selittelemään pitkästi, miksi maan turvallisuustilanne on hänen aikanaan vain huonontunut.

Karzain suosio ei perustu niinkään onnistumisiin vaan taitoon tasapainotella maan lukuisten väestöryhmien välillä - ja myös hyvin vanhoillisten kanssa.

Uusimman mielipidetiedustelun mukaan Karzai saisi torstain vaaleissa vajaa puolet äänistä. Tämä tarkoittaisi vaalien toista kierrosta - silloin Karzaita vastassa olisi todennäköisesti entinen ulkoministeri Abdullah Abdullah.

Lähteet: YLE Uutiset, Päivi Koskinen, Kabul

Lue seuraavaksi