Donner kirjoitti "muistion" Ingmar Bergmanista

Ruotsalainen elokuvaohjaaja Ingmar Bergman on innoittanut hyllymetreittäin kirjallista tuotantoa elämästään ja elokuvistaan. Nyt muistelijoiden joukkoon liittyy Jörn Donner kirjalla Bergman: PM. Kirjassa Donner muistelee ystäväänsä Ingmar Bergmania. Kirjasta on tulossa suomenkielinen painos 20. elokuuta.

kulttuuri
Jörn Donner
YLE

- Kirja käsittelee Ingmar Bergmania, minua ja Ruotsia, Jörn Donner kertoo Dagens Nyheter -lehden haastattelussa. Muistelmateoksessa käydään läpi miesten ystävyyttä ja ammatillista yhteistyötä muun muassa Oscar-palkinnon voittaneen Fanny ja Alexander -elokuvan parissa. Donner toimi elokuvan tuotajana ja oli Bergmanin ystävä vuosien ajan.

Donner kirjoitti Bergmanista jo vuonna 1962, mutta nyt on hänen mukaansa aika rikkoa Bergmanin kuoleman jälkeen syntynyttä ohjaajamyyttiä:

- Elämänsä loppuvuosina Bergman rakensi valikoivaa julkisuuskuvaa itsestään. Hän halusi tarkasti vahtia, miten häntä esimerkiksi SVT:n tuottamassa tv-dokumentissa kuvattiin, Donner toteaa. Donnerin mukaan "mukavan sedän" rooli oli vain yksi Bergmanin monista persoonallisuuden puolista.

Lähteet: YLE Uutiset