Viulisti palasi oopperasäveltäjänä Turkuun

Säveltäjä Sebastian Fagerlundin ooppera hurmasi yleisön Turun Musiikkijuhlien esityksessä ÅST:n näyttämöllä. Döbeln 1809 on tuotteliaan säveltäjän ensimmäinen kokeilu oopperan parissa. Sävellystyö oli suuri urakka, mutta teoksen esitykset saavat tekijän kuitenkin unohtamaan tekemisen tuskat.

oopperat
Döbeln ooppera
Döbeln 1809 ooppera nähtiin Turun Musiikkijuhlilla Åbo Svenska Teatterin näyttämöllä.Seilo Ristimäki

Sebastian Fagerlund sanoo olevansa tavattoman tyytyväinen oopperansa Turun-esitykseen ja myös teoksen vastaanottoon. Tilanne oli otollinen, sillä Musiikkijuhlat olivat keränneet paikalle valmiiksi musiikinhimoista yleisöä. Oopperaesitykset ovat harvinaista herkkua Turussa.

Fagerlund kehuu esityspaikkaa, Åbo Svenska Teaterin näyttämöä. Olkoonkin, että puhenäyttämöksi tehty tila ei soinut sillä tavalla kuin tavanomaiset konserttipaikat, esimerkiksi jälkikaikua oli turha toivoa ÅST:ssa. Teatteri kuitenkin tarjosi oopperalle erittäin selkeän soinnin ja vanha teatterisali oli säveltäjänkin mielestä silmiähivelevä lukaali.

Sebastian Fagerlund valmistui Turun konservatoriosta viulistiksi vuonna 1996. Seuraava opiskelupaikka oli Hollannissa ja siellä mielenkiinto oli jo kypsynyt säveltämisen suuntaan. Säveltäjän oppiin hän pääsi Sibelius-Akatemiassa Hollannin-vuoden jälkeen.

Korvienvälistä aherrusta

Fagerlund sanoo säveltäneensä lapsesta saakka ja hän ehti tehdä paljon sävellystöitä jo opiskeluaikoinaan. Lopulta kävi niin, että viululle ei enää jäänyt riittävästi aikaa. Sebastian Fagerlund sanoo kaipaavansa soittimen pariin ja pitää mahdollisena, että viulunkin aika koittaa vielä.

Döbeln 1809 on Sebastian Fagerlundin ensimmäinen ooppera. Fagerlund on tuottelias säveltäjä ja isojen teosten parissa viihtyvä tekijä, mutta oopperan tekeminen kävi työstä. Sävellystyö kesti kaikkineen puolitoista vuotta. Oopperan traditioita hän ei kokenut rajoituksina, hänestä perinteet on hyvä tuntea uutta tehdessä.

Samoin tietynlainen rutiini sopii säveltäjälle. Hän menee aamulla työhuoneelle ja tulee sieltä illalla pois, inspiraatio löytyy parhaiten työtä tekemällä.

- Televisio-ohjelmaa siitä työstä tuskin saisi. Siinä ei tapahtuisi juuri muuta kuin että välillä kynä raapii paperia.

Lähteet: YLE Turku