1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tanssilavat

Kaakkois-Suomen tanssilavat tyytyväisiä kesän kävijämääriin

Tansseilla on suuri merkitys niitä pyörittävien seurojen taloudelle.

Tampsan lava veti tanssikansaa arkenakin. Kuva: YLE / Arttu Horttanainen

Kaakkoissuomalaisille tanssilavoille kulunut kesä on ollut positiivinen yllätys. Ihmisten odotettiin jättävän tanssimisen vähemmälle muun muassa kireän taloustilanteen vuoksi. Tähän oli varauduttu myös Kotkassa Tampsan tanssilavalla, jota pyörittää Karhulan VPK.

- Kun joka puolella puhutaan tästä lamasta, niin emme uskaltaneet budjetoida hirveästi. Paremmin on kuitenkin mennyt kuin odotettiin. Ehkä ihmiset eivät ole lähteneet pitkälle, vaan tulleet Tampsalle, sanoo Erja Pohju Karhulan VPK:sta.

Tanssit seurojen talouden tukijalka

Myös kesän lämpimillä ilmoilla on ollut osuutta tanssilavojen hyviin kävijämääriin. Tanssilavojen toimintaa pyörittävät vapaapalokuntien lisäksi muun muassa urheilu- ja metsästysseurat. Tanssit tuovat seuroille suuren osan tuloista.

- Tanssit ovat yksi tukijalka meille. Palo- ja pelastustoiminta ei pyörisi ilman lipunmyynnistä ja puhvetista saatavia tuloja, Erja Pohju toteaa.

"Tansseissa ei näy örveltäjiä kuten baareissa"

Tanssilavat ovat pääasiassa edelleen keski-ikäisten valtakuntaa. Nuorten määrä on kuitenkin hieman lisääntynyt viime vuosina. Yksi syy on tanssijärjestäjien mukaan uusien nuorten tanssiorkestereiden nousu, joista nimekkäin lienee Simo Silmun luotsaama Yölintu.

Vaikka Tampsan torstai-illassa tanssijoiden keski-ikä liikkuu 50 vuoden tietämillä, on paikalle saapunut nuorempaakin väkeä. Sami Lithonius ja Nancy Lanki ehtivät nykyään tanssimaan melko harvoin, kun molempien muut menot vievät ajan.

- Lavatansseissa on hienoa ainakin se, että luonto on tässä aivan lähellä. Lisäksi ainakin täällä on mutkatonta hakea tuntematonta tanssimaan. Tansseissa ei myöskään näe örveltäjiä niin kuin baareissa, Nancy toteaa.

Sami puolestaan uskoo, että nuoria alkaisi ilmaantua lavoille lisää, jos vain sana kiirisi. Innostus voisi lisääntyä myös siten, että nuoria saataisiin lisää tanssinopettajiksi.