Pohjois-Kiinassa sadat lapset sairastuneet tehdasmyrkyistä

Pohjois-Kiinassa Shaanxin maakunnassa sadat lapset ovat sairastuneet paikallisen sinkkisulattamon saasteista, ja kyläläiset ovat ottaneet yhteen poliisin kanssa niiden takia.

Ulkomaat

Asukkaat ovat kaataneet aitoja ja hankaloittaneet liikennettä Dongling Lead ja Zinc Smelting -tehtaan lähistöllä, kertoo Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua.

Lapsia on tuotu oireiden takia paikalliseen sairaalaan jo heinäkuun puolella. Yli 80 prosenttia kahden kylän reilusta 700 lapsen verestä on todettu vaarallinen määrä raskasmetallia. Myrkyt ovat aiheuttaneet lapsille muun muassa muistiongelmia. Terveysongelmien selvittämistä vaikeuttaa se, että vain alle 14-vuotiaat saavat verikokeet ilmaiseksi. Vielä ei ole tietoa, aiotaanko Kiinan neljänneksi suurimman sinkintoimittajan tehdas sulkea.

Keskushallinto pyrkii reagoimaan

Kiinalaiset arvostelevat teollisuuttaan yhä kärkkäämmin. Valtion voimakas talouskasvu näkyy kasvavana ympäristöongelmana.

Keskushallinto pyrkii reagoimaan tilanteeseen. Reutersin mukaan Kiina nousi viime vuonna maailman suurimmaksi kasvihuonepäästöjen levittäjäksi ja jätti Yhdysvallat kakkoseksi. Juuri julkaistun energiaraportin mukaan maan pitää nopeasti ryhtyä toimenpiteisiin, jotta kasvihuonekaasujen saadaan kuriin.

Raportin tekijät uskovat, että vuoteen 2030 mennessä Kiina pystyisi taltuttamaan kasvihuonekaasupäästöjen kasvun.

Kiina tahtoo uskottavaksi ilmastotaistelijaksi

Kiina haluaa olla aktiivinen osapuoli sovittaessa tulevaisuuden kansainvälisistä ilmastosopimuksista. Se haluaa lisätä uskottavuuttaan myös maan sisällä. Siitä kertoo muun muassa juuri annettu kymmenen vuoden vankeusrangaistus Biaoxin Chemical Companyn johtajalle. Rangaistuksen syynä oli kemikaalien valuttaminen jokeen Jiangsun maakunnassa. Kemikaalit pakottivat sulkemaan vedensaannin yli 200 000 ihmiseltä kolmeksi päiväksi.

Positiivisiakin tuloksia on saatu. Esimerkiksi Pekingin ilmanlaatu on parantunut selvästi, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Lähteet: AP, Reuters