1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Afganistanin vaalikampanja päättyi räyhäkkäästi

Afganistanissa presidenttiehdokkaat ovat kampanjoineet kuumeisesti viimeisenä kampanjapäivänä ennen torstain vaaleja. Presidentti Hamid Karzai on ennakkosuosikki, mutta hänen ei uskota saavan tarpeeksi ääniä noustakseen presidentiksi jo ensimmäisen kierroksen perusteella.

Ulkomaat
Kolme miestä pitää tiedotustilaisuutta suuren lehtipuun varjossa.
Presidenttiehdokkaat Abdul Hakim Torsan, Mohammad Yasin ja Nasir Anis ilmoittivat 17.8. tukevansa istuvaa presidenttiä Hamid Karzaita.EPA / S. SABAWOON

Presidentti Karzain vakavimpana vastaehdokkaana pidetty entinen ulkoministeri Abdullah Abdullah puhui pääkaupungin Kabulin stadionilla noin 10 000 ihmisen yleisölle.

Helikopterista pudotettiin stadionille Abdullahin mainoslehtisiä. Myöhemmin Afganistanin poliisi pidätti kaksi helikopterilentäjää ja Abdullahin kampanjahenkilökunnan jäseniä Kabulin ilmatilan loukkaamisesta syytettynä.

- Haluatteko äänestää presidenttiä, joka vapauttaa tappajia ja oopiumikauppiaita vankilasta? Abdullah kysyi vaalitilaisuudessa.

Abdullah Abdullah vakuutti kannattajilleen voittavansa vaalit, ellei näiden ääniä varasteta. Vaalien lähestyessä epäilyt mahdollisesta vaalivilpistä ovat kasvaneet ja äänestäjien rekisteröintikorttien kaupan kerrotaan kukoistavan.

Vaalivilppiepäilyjen pelätään johtavan väkivaltaisuuksiin, jos Abdullahia kannattava tadzhikkiväestö kokee ehdokkaansa joutuneen vääristelyn uhriksi.

Karzaita arvostellaan sotapäällikköyhteyksistä

Vastaehdokkaat ovat arvostelleet Karzaita liittoutumisesta sotarikoksista epäiltyjen sotapäälliköiden kanssa. Myös Yhdysvaltain suurlähetystö on ollut huolissaan Karzain liittolaisen, pahamaineisen sotapäällikön Abdul Rashid Dostumin paluusta Afganistaniin maanpaosta Turkista.

Entinen valtiovarainministeri Ashraf Ghani piti viimeisen kampanjakokouksensa itäisessä Nangarharin maakunnassa. Myös Ghani on tehnyt korruption kitkemisestä yhden vaaliteemoistaan.

- Karzai antaa teille ruokaa nyt, mutta minä järjestän ruokaa sadaksi vuodeksi, koska järjestän töitä miljoonalle ihmisille ja rakennutan miljoona taloa, entinen Maailmanpankin virkamies Ghani lupasi noin 5000 ihmisen yleisölle.

Ehdokkaiden määrä supistui

Karzain kampanjaväki puolestaan kertoi maanantaina, että nyt kaikkiaan kahdeksan ehdokasta on luopunut presidenttikilvasta Karzain hyväksi. Jäljelle jää noin 30 ehdokasta, joista entinen ulkoministeri Abdullah Abdullah on mielipidemittausten mukaan vahvin.

Karzaille ennakoidaan noin 45 prosentin osuutta äänistä, kun Abdullah saisi noin 25 prosenttia. Jos vaalit etenevät toiselle kierrokselle, Karzain vastustajat voivat viimein yhdistää voimansa yhden ehdokkaan taakse ja osa Karzain kannattajista saattaa vaihtaa puolta.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi