Arctic Sea on löytynyt ja miehistö on turvassa

Venäjän puolustusministeri Anatoli Serdjukov kertoo, että kateissa ollut Arctic Sea -laiva on löydetty maanantaina läheltä Kap Verdeä. Puolustusministeri kertoi presidentti Dmitri Medvedeville, että laivan miehistö on elossa ja tällä hetkellä venäläisen sotalaivan Ladnyn kannella.

Ulkomaat
Kartta laivan reitistä
YLE uutisgrafiikka

Arctic Sean kaappaustutkintaa johtava Suomen keskusrikospoliisi on juuri saanut Venäjältä varmistuksen aluksen löytymisestä.

Ministeri Anatoli Serdjukovin mukaan 15-jäseninen venäläismiehistö ei ollut "aseellisen valvonnan alaisena", kun laiva löydettiin puolenyön maissa Suomen aikaa. Aiemmin julkisuudessa oli kerrottu, että laiva olisi vielä ollut mahdollisten kaapparien hallussa ja siitä olisi vaadittu myös lunnaita.

Miehistöä kuulustellaan

Puutavaraa kuljettava Arctic Sea lähti matkaan Pietarsaaresta heinäkuun lopulla, mutta muutaman päivän kuluttua sen kerrottiin joutuneen kaappauksen uhriksi. Kaappauksen uskottiin aluksi jääneen lyhytaikaiseksi, mutta tapaus mutkistui, kun alus ei saapunut määräsatamaansa Algeriaan.

Miehistöä kuulustellaan parhaillaan sota-alus Ladnyllä tapahtumien kulun selvittämiseksi. Ministeri Serdjukov arveli, että tarkempaa tietoa voidaan saada jo maanantai-iltaan mennessä.

Venäläinen Komsomolskaja Pravda -lehti haastatteli aluksen omistavan Solchart Management -yhtiön toimitusjohtajaa Viktor Matvejevia.

- Olemme hirveän iloisia! Saimme tiedon, että kaikki ovat hengissä eikä kukaan ole loukkaantunut. Esitämme valtavan kiitollisuutemme Venäjän hallitukselle ja kaikille, jotka auttoivat pelastusoperaatiossa, Matvejev sanoi Komsomolskaja Pravdan verkkosivuilla julkaistussa haastattelussa.

Matvejev sanoi kiirehtivänsä neuvonpitoon yhtiön Arkangelin haaran kanssa jatkotoimista ja kertoi, ettei hänellä vielä ole tietoa siitä, missä kunnossa laiva on.

Suomenkin viranomaisilla tietoa laivan liikkeistä

Venäjän puolustusministerin mukaan laiva löytyi noin 200 kilometrin päässä Kap Verden saarista. Saariryhmä sijaitsee Atlantissa noin 600 kilometriä Afrikan läntisimmästä kärjestä.

YLE Uutisten tietojen mukaan tutkijaviranomaiset olivat myös Suomessa tienneet jo jonkin aikaa, missä laiva liikkuu. Tietoa ei julkistettu miehistön turvallisuuden varmistamiseksi.

Nato auttoi etsinnöissä

Viikonloppuna Itar-Tass kertoi Venäjän ja sotilasliitto Naton yhdistäneen voimansa Arctic Sea -aluksen etsinnöissä. Venäjän Nato-suurlähettiläs Dmitri Rogozin kertoi, että Nato auttoi Venäjää varmistamaan informaation Arctic Sean sijainnista.

Rogozinin mukaan medialle syötettiin tahallisesti väärää tietoa laivan sijainnista, jotta Venäjän suunnitelmat pysyisivät salassa.

Vielä aiemmin tänään uutistoimisto Itar-Tass kertoi, että kadonnut Arctic Sea -rahtilaiva on venäläisten uutistoimistotietojen mukaan parhaillaan Afrikan länsirannikolla. Itar-Tass kertoi aluksen ohittaneen Kap Verden ja olevan matkalla etelään kohti Kamerunia.

Rogozin kutsui etsintäoperaatiota historialliseksi ja sanoi sen osoittaneen Venäjän sotavoimien kykenevän toimimaan missä päin maailmaa tahansa ja yhteistyössä keskeisten toimijoiden kuten Naton kanssa.

Lähteet: AFP, AP, DPA, Itar-Tass, Reuters