1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sambian entisen presidentin korruptiosyytökset kumottu

Presidentti Frederick Chiluban kuusi vuotta kestänyt oikeudenkäynti on päättynyt. Lusakan tuomioistuimen mukaan Chiluba ei ole syyllistynyt korruptioon.

Chilubaa, 63, syytettiin valtion varojen anastamisesta 350 000 euron edestä toimiessaan presidenttinä vuodesta 1991 vuoteen 2001. Tuomarin mukaan syyttäjä ei onnistunut todistamaan varastamista todeksi.

"Kukaan ei ota taistelua vakavasti"

Yhdysvaltain suurlähettilään Donald E. Boothin mukaan itse oikeudenkäynti oli tärkeä prosessi. Kriitikot pelkäävät päätöksen vahingoittavan Sambian korruption vastaista taistelua. Paikallisen Transparency International -antikorruptiojärjestön johtaja Goodwell Lungu on vedonnut oikeusistuimeen päätöksen muuttamiseksi.

Sambian yliopiston politiikan opettaja Jotham Momba avautui päätöksen jälkeen uutistoimisto Reutersille.

- Useimmat ihmiset ajattelevat, että hänelle haluttiin vain antaa anteeksi hänen tekonsa. Kukaan ei ota valtion korruption vastaista taistelua vakavasti, Momba totesi.

Iso-Britannia tuominnut Chiluban jättikavalluksesta

Kaksi vuotta sitten Iso-Britannian korkein oikeus tuomitsi Chiluban 32 miljoonan euron kavalluksesta ja rahojen siirtämisestä englantilaisille pankkitileille. Oikeus määräsi entisen presidentin maksamaan 80 prosenttia rahoista takaisin Sambian valtiolle. Chiluba on kieltäytynyt tottelemasta päätöstä ja syytti oikeutta rasismista. Päätöstä ei ole legalisoitu Sambiassa.

Frederick Chiluba toimi Sambian ensimmäisenä demokraattisesti valittuna johtajana. Monet Chiluban läheiset, mukaan lukien hänen vaimonsa, ovat istuneet vankilassa syyllistyneenä korruptiosta.