Kataisen ydinvoimaesitys ei innosta hallituskumppaneita

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) ajatus luvan myöntämisestä kolmelle uudelle ydinvoimalalle ei innosta kokoomuksen hallituskumppaneita keskustaa ja vihreitä.

talous
Jyrki Katainen
YLE

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoi Kalevan haastattelussa olevansa valmis antamaan luvan ydinvoimalan rakentamiseen kaikille kolmelle hakemuksen jättäneelle voimayhtiölle.

Pekkarinen muistutti Radiouutisten Ykkösaamun haastattelussa, ettei Kataisen ajatus ole uusi, vaan hän on aina ollut samalla kannalla. Pekkarinen kieltäytyi haastattelussa spekuloimasta myönnettävien ydinvoimalupien määrällä.

- Niin kauan kuin kaikki hakemukset ovat käsittelyssä, ne ovat mahdollisia, Pekkarinen sanoi.

Samalla hän kuitenkin muistutti, että Suomi on EU:ssa sitoutunut lisäämään uusiutuvan energian käyttöä.

Viennin rajoittaminen vaikeaa

Tynkkynen sanoi puolestaan Ykkösaamun haastattelussa, ettei kolmea uutta ydinvoimalaa voi perustella energia- tai ilmastopoliittisesti. Hänen mielestään Kataisen ajatus merkitsisi sitä, että Suomesta tulisi ydinvoiman tuottajamaa, joka tuottaisi ydinsähköä vientiin samalla kun ydinjätteet jäisivät Suomen huoleksi.

Kataisen pohdintaa ydinsähkön viennin rajoittamisesta Tynkkynen pitää erikoisena. Hänen mukaansa avoimilla sähkömarkkinoilla toimivien sähköyhtiöiden viennin rajoittaminen olisi outoa ja vaikea toteuttaa. Tynkkynen hämmästelee, kuinka vientiin menevän sähkön tuotantotapaa valvottaisiin.

Tynkkynen ei usko hallituksen ja eduskunnan voivan myöntää lupia kolmelle uudelle voimalalle myöskään suomalaisten vastustuksen vuoksi. Hallituksen on määrä päättää uusista ydinvoimaluvista tämän vuoden loppuun mennessä. Suomessa on tällä hetkellä neljä ydinvoimalaa, ja viides on rakenteilla Olkiluotoon.

Lähteet: YLE Uutiset