Tutkijat varoittavat Aasiaa ruokakriisistä

Ruokapula ja vakavat levottomuudet uhkaavat Aasian maita, jolleivät ne ryhdy pikaisesti kiinnittämään huomiota vedenjakelujärjestelmiinsä, varoittavat tutkijat. YK:n rahoittaman tutkimuksen mukaan ruoan kysyntä kaksinkertaistuu Aasiassa vuoteen 2050 mennessä.

Ulkomaat

Itä- ja Etelä-Aasian valtioiden pitäisi investoida miljardeja dollareita antiikkisten peltojenkastelujärjestelmiensä korjaamiseen. Muuten ne eivät pysty vastaamaan jatkuvasti lisääntyvään ruoan kysyntään.

Aasian väkiluvun on ennustettu kasvavan 1,5 miljardilla seuraavan 40 vuoden aikana.

Tällä hetkellä Aasia ratkoo ruokapulaansa tuottamalla merkittävän osan ruuasta ulkomailta. Ratkaisu ei kuitenkaan ole kestävä, sillä esimerkiksi riisin hinnan ennustetaan jatkavan nousuaan.

Vesipula voi johtaa levottomuuksiin

Suurin viljelyongelma Aasiassa on tehoton vedensäännöstely. Yhtenäisiä säädöksiä ei ole, ja yksi viljelijä voi kuivattaa laajoja alueita laskemalla pellolleen tarpeettoman suuret määrät arvokasta vettä. Tämä voi johtaa tulevaisuudessa vakaviin levottomuuksiin useilla Aasian alueilla, ennustavat tutkijat.

Jos nykymeno jatkuu, Itä-Aasiassa tarvitaan 57 prosenttia nykyistä enemmän vettä maatalouden ylläpitämiseen ja Etelä-Aasiassa jopa 70 prosenttia.

YK-yhteistyössä tehdystä tutkimuksesta kertoi tiistaina Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Lähteet: YLE Uutiset