1. yle.fi
  2. Uutiset

Lepakkoraivotautia ensi kertaa Suomessa

Suomessa on havaittu lepakkoraivotautia ensimmäisen kerran. Sairastunut vesisiippa-lepakko puraisi kahta lepakkotutkijaa Turun Kakskerran saarella viime viikon perjantaina. Lepakko puraisi, kun tutkijat ottivat eläimen pois pyydysverkoista.

luonto
Vesisiipan mieluisinta ympäristöä ovat metsät ja puistot, joiden lähellä on vesistöjä.
Vesisiipan mieluisinta ympäristöä ovat metsät ja puistot, joiden lähellä on vesistöjä.YLE / Minna Rosvall

Ihminen voi saada lepakkoraivotautia sairastavan lepakon puremasta vesikauhun, joka on hoitamattomana hengenvaarallinen. Molemmat altistuneet tutkijat ovat saaneet asianmukaisen hoidon rokotuksineen.

Lepakkoraivotauti on melko harvinainen, mutta sitä on esiintynyt aikaisemmin useissa Euroopan maissa, kuten Hollannissa ja Saksassa. Lepakkoraivotauti havaittiin ensimmäisen kerran 1954 Saksassa.

Erikoistutkija Miia Jakava-Viljasen mukaan siitä ei ole tietoa, miten tauti on tullut lepakolle. Lepakko voi sairastaa tautia myös niin, ettei se oireile mitenkään.

Evira kehottaa kaikkia ihmisiä hakeutumaan sairaalahoitoon, jos lepakko puree. Kehotus koskee erityisesti lepakontutkijoita, koska he ovat aktiivisesti eläimen kanssa tekemisissä. Evira aloittaa tutkimukset siitä, onko lepakkoraivotauti levinnyt laajemmallekin Suomessa.

Ennaltaehkäisevää rabiesrokotusta suositellaan henkilöille, jotka ovat säännöllisesti kosketuksissa lepakoiden kanssa joko työssään tai harrastuksissaan.

Lepakolla tyypillisiä raivotautioireita ovat outo käytös ja ääntely. Jos lepakko koskee, se saattaa käyttäytyä välinpitämättömästi ja yllättää aggressiivisilla kohtauksilla, jolloin lepakko hyökkäilee ja yrittää purra.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi