Arctic Sean miehistöä odotetaan kotiin

Arctic Sean miehistön kerrotaan olevan nyt matkalla Moskovaan. Venäjän laivasto tavoitti melkein kolme viikkoa kateissa olleen aluksen maanantain vastaisena yönä Afrikan länsirannikolta läheltä Kap Verdea.

Ulkomaat
Kartta laivan reitistä
YLE uutisgrafiikka

Venäjän puolustusministeri Anatoli Serdjukovin mukaan 15-jäseninen venäläismiehistö ei ollut "aseellisen valvonnan alaisena", kun laiva löydettiin. Aiemmin julkisuudessa oli kerrottu, että laiva olisi vielä ollut mahdollisten kaapparien hallussa ja siitä olisi vaadittu myös lunnaita.

Miehistö siirrettiin rahtilaivan löytymisen jälkeen sota-alus Ladnyelle, jossa heitä kuulusteltiin. Heidän pitäisi olla nyt matkalla kotiin.

Serdjukovin mukaan laiva löytyi noin 200 kilometrin päässä Kap Verden saarista. Saariryhmä sijaitsee Atlantissa noin 600 kilometriä Afrikan läntisimmästä kärjestä.

YLE Uutisten tietojen mukaan tutkijaviranomaiset olivat myös Suomessa tienneet jo jonkin aikaa, missä laiva liikkuu. Tietoa ei julkistettu miehistön turvallisuuden varmistamiseksi.

Lisätietoa ei tullutkaan

Puolustusministeri lupasi kertoa lisää laivan liikkeistä maanantai-iltana, mutta ei lopulta tehnyt niin. Vaitonaisuus levittää entisestään huhuja ja salaliittoteorioita.

Venäläinen Komsomolskaja Pravda -lehti haastatteli aluksen omistavan Solchart Management -yhtiön toimitusjohtajaa Viktor Matvejevia.

- Olemme hirveän iloisia! Saimme tiedon, että kaikki ovat hengissä eikä kukaan ole loukkaantunut. Esitämme valtavan kiitollisuutemme Venäjän hallitukselle ja kaikille, jotka auttoivat pelastusoperaatiossa, Matvejev sanoi Komsomolskaja Pravdan verkkosivuilla julkaistussa haastattelussa.

Matvejev sanoi kiirehtivänsä neuvonpitoon yhtiön Arkangelin haaran kanssa jatkotoimista ja kertoi, ettei hänellä vielä ole tietoa siitä, missä kunnossa laiva on.

Puutavaraa kuljettava Arctic Sea lähti matkaan Pietarsaaresta heinäkuun lopulla, mutta muutaman päivän kuluttua sen kerrottiin joutuneen kaappauksen uhriksi. Kaappauksen uskottiin aluksi jääneen lyhytaikaiseksi, mutta tapaus mutkistui, kun alus ei saapunut määräsatamaansa Algeriaan.

Nato auttoi etsinnöissä

Viikonloppuna Itar-Tass kertoi Venäjän ja sotilasliitto Naton yhdistäneen voimansa Arctic Sea -aluksen etsinnöissä. Venäjän Nato-suurlähettiläs Dmitri Rogozin kertoi, että Nato auttoi Venäjää varmistamaan informaation Arctic Sean sijainnista.

Rogozinin mukaan medialle syötettiin tahallisesti väärää tietoa laivan sijainnista, jotta Venäjän suunnitelmat pysyisivät salassa.

Rogozin kutsui etsintäoperaatiota historialliseksi ja sanoi sen osoittaneen Venäjän sotavoimien kykenevän toimimaan missä päin maailmaa tahansa ja yhteistyössä keskeisten toimijoiden kuten Naton kanssa.

Lähteet: AFP, AP, DPA, Itar-Tass, Reuters