1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kajaanin kaupunginteatteri tiukalle säästökuurille

Kajaanin kaupunginteatteri joutuu karsimaan sovittua ohjelmistoa ja lomauttamaan henkilöstöä selvitäkseen säästöistä. Kaupunki on leikkaamassa teatterin rahoitusta ensi vuonna 130 000 euroa ja seuraavina 250 000 euroa.

Tarpeettomia ihmisiä - esitys Kuva: Irja Samoil

Teatteri on tullut tunnetuksi Kristian Smedsin ja muiden nuoren polven tekijöiden rohkeista esityksistä.

Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Miko Jaakkola on pettynyt, ettei teatterin oma säästöesitys riittänyt kaupungille.

- Apeutta on ilmassa, varsinkin kun vielä keväällä näytti että teatterin itse ehdottama ja mahdollisuuksien rajoissa oleva leikkaus, 200 000 euroa tiettyjen vuosien kuluessa, voisi toteutua. Tämä lisäksi tullut 50 000 euroa aiheuttaa lisäongelmia, sanoo Jaakkola.

Kajaanin kaupungin vaatimien leikkausten lisäksi teatterille aiheuttavat säästöpaineita ensi vuoden palkankorotukset ja tilojen nousevat vuokrakustannukset.

Lippuhintoja on nostettava maltillisesti

Helppoja ratkaisuja tilanteeseen ei ole. Yhteistyö toisten teattereiden kanssa vaatii Miko Jaakkolan mukaan pitkän aikavälin suunnittelua, ja lippuhintojen nostamisessakin on oltava varovainen.

- Varsinkin nyt kun taloustilanne on yleisestikin huono ja kotitalouksien resurssit heikkenee, täytyy miettiä todella tarkkaan miten paljon lipun hintoja voi korottaa. Mihinkään isoihin korotuksiin ei tässä tapauksessa varmasti kannata lähteä. Ja se säästö mikä sillä saataisiin aikaiseksi, ei kuitenkaan pystyisi kattamaan kokonaan näitä alijäämiä, teatterinjohtaja toteaa.