Vapaus matkusti korjaamolle

Kokkolassa Mannerheimin aukion Vapauden patsas siirrettiin maanantaina korjattavaksi. Jalustan halkeama muodostui jo turvallisuusriskin.

patsaat
Liinat kiinni ja menoksi. Kokkolan Raatihuoneen aukion Vapuden patsas lähtee korjattavaksi.Petra Haavisto / YLE

K.H. Renlundin museon konservaattori Sari Ahava sanoo, että patsas on hyvässä kunnossa, mutta jalustaan muodostustunut halkeama ei välttämättä kestä sään vaihteluja. Eniten patsasta rasittavat talvikelit. Myös mahdollisten katutöiden aiheuttamat tärinät saattaisivat pahentaa tilannetta.

Ahavan mukaan patsas täytyy ensin purkaa osiin, jolloin päästään tutkimaan vaurioiden suuruus. Vasta tutkimusten jälkeen voidaan päättä korjauksista. Tähän saakka patsas on pysynyt kasassa rautapannalla, jonka elinkaari alkaa olla nyt loppusuoralla.

Halkeilun syy on ensin selvitettävä

Patsaat halkeilevat monestakin syystä. Virhe voi olla materiaalissa tai rakennustavassa. Kokkolan Vapauden patsas on lähtöisin 1920-luvulta. SIlloin ei vielä ole ehkä osattu aavistaa, millaiseen rasitukseen patsas joutuu vuosikymmenten myötä liikenteen jyrätessä ohitse. Myös eroosio kuluttaa patsasta.

Patsaan palauttamisaikataulusta Sari Ahava ei vielä maanantaina uskaltanut sanoa mitään.

- Toivottavasti patsas palaa mahdollisimman pian, totesi Ahava.

Samaan hengenvetoon hän tosin arveli, että kiirettä ei kannata pitää ja kunnon määrittelyssä on haettava apua kivikonservaattorilta. Alustavan suunnitelman mukaan korjaukseen matkustavat jalusta ja patsas, mutta jalustan alaosa jää paikoilleen Kokkolan keskustaan.

Mies lähti, jalusta jäi

Patsaan siiirtely edestakaisin on luku sinänsä. Paino asettaa siirtäjille melkoisia haasteita, eikä patsaita koskaan ole muotoiltu nostamista silmällä pitäen.

- Yllättävän keveästi se kiviukko siirtyi, huokaisi Sari Ahava, kun patsas oli saatu lasketuksi kuorma-auton lavalle.

Yllätys koitti kuitenkin Vapauden patsaan jo töröttäessä kuljetuksesta. Jalusta oli kiinni niin tukevasti, ettei sitä saatu samaan kyytiin. Museoväki vetäytyikin maanantaina aamupäivällä pohtimaan kikkoja jalustan siirtämiseksi.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Anssi Leppänen, Petra Haavisto