Malta: Arctic Sea ei koskaan kadonnut

Maltan merenkulkuviranomaisen The Malta Maritime Authorityn mukaan kaapattu Arctic Sea-alus "ei koskaan todella kadonnut".

Ulkomaat
Kuva laivasta kaukaa
ReutersTV

Maltan, Suomen ja Ruotsin viranomaisten muodostama turvallisuuskomitea seurasi koko ajan tiukasti laivan toimia, Maritime Authority painottaa.

-Turvallisuuskomitea haluaa täsmentää, että Arctic Sean liikkeet olivat koko ajan tiedossa useiden päivien aikana siitä huolimatta, että raportit kertoivat laivan kadonneen, Maltan merenkulkuviranomainen toteaa.

-Suomen, Maltan ja Ruotsin viranomaiset olivat yksimielisiä siitä, että mitään arkaluontoista tietoa ei paljasteta, jotta laivalla olevien henkilöiden henkeä ja turvallisuutta ei vaarannettaisi, Maltan Vallettassa annettu lausunto selittää.

Arctic Sea purjehtii Maltan lipun alla. Laivan omistaja on Suomen kansalainen. Kaappaus tapahtui Ruotsin aluevesillä lähellä Öölantia.

Venäjä on pidättänyt kahdeksan kaappauksesta epäiltyä henkilöä, jotka ovat Viron, Latvian ja Venäjän kansalaisia. Arctic Sean miehistö oli Venäjän Arkangelista.

Lunnasvaatimus 1,5 miljoonaa dollaria

Kaappaajat vaativat venäläiseltä Renaissance Insurance Group-vakuutusyhtiöltä 1,5 miljoonaa dollaria (1,! milj. euroa) Arctic Sea-aluksesta. Muussa tapauksessa kaappaajat uhkasivat upottaa laivan ja tappaa miehistön.

Lunnasvaatimuksen vahvisti venäläiselle RIA Novosti-uutistoimistolle vakuutusyhtiön turvallisuusjohtaja Vladimir Dushin. Arctic Sea on vakuutettu yhtiössä useita vuosia sitten neljästä miljoonasta dollarista.

Dushinin mukaan yhtiöön oli soitettu 3. elokuuta. Tuntematon soittaja tiesi vakuutuksesta ja kertoi olevansa kaappaajien neuvottelija.

Lähteet: Reuters, BNS