1. yle.fi
  2. Uutiset

Sikainfluenssarokotteen testauksen alku siirtyy

Sikainfluenssarokotetutkimuksen aloitus viivästyy päivällä. Rokotetta ei saatu tiistaina vielä toimitettua klinikoille riittävän ajoissa, joten ensimmäiset rokotukset annetaan aikaisintaan keskiviikkona. Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtamassa tutkimuksessa testataan ensi vaiheessa 300 3-17 -vuotiasta lasta.

Kotimaan uutiset
laborantti käsittelee koeputkia laboratorion pöydällä, kädet.

Lääkelaitos antoi luvan rokotetukimuksen aloittamiselle eilen maanantaina. Kansallinen eettinen toimikunta puolsi rokotetutkimusta jo aiemmin.

Suomessa tutkimuksen ensi vaiheessa rokotettavia yli kolmivuotiaita lapsia on ensi vaiheessa 300, mutta rokotettavien kokonaismäärä nousee selvästi suuremmaksi, kun mukaan tulevat 0,5-3-vuotiaat lapset.

Alle 3-vuotiaiden lasten rokotekokeet alkavat syyskuussa. Tällä hetkellä Rokotetutkimuskeskuksella on lupa testata 150 alle 3-vuotiasta lasta, mutta nyt tätä pienimpien lasten määrää halutaan kasvattaa 400 lapseen. Yhteensä testattavien määrä nousisi siis noin 700 lapseen.

Tutkimusryhmää pyritään kasvattamaan Euroopan yhteisen lääkeviranomaisen, Emean vaatimuksesta. Lupaa tutkimusryhmän kasvattamiseen Rokotetutkimuskeskuksella ei vielä ole, mutta sitä on haettu. Eettinen neuvottelukunta käsittelee asiaa ensi viikolla.

Tutkimusta johtava professori Timo Vesikari uskoo, että tutkimusryhmä saadaan täyteen, vaikka osa testiin lupautuneista on jänistänytkin.

- Jotkut alunperin ilmoittautuneet eivät sitten kuitenkaan ole tiukan paikan tullen tulleet mukaan. Mutta toisaalta näitä halukkaitakin on ihan riittävästi, Vesikari sanoo.

Rokote jopa alle puolivuotiaille?

Vaikka itse rokotuskoe ei Suomessa vielä ole päässyt alkuunkaan, niin tutkijoiden päässä ja paperilla on jo tutkimuksen laajentaminen koskemaan myös alle puolivuotiaita lapsia.

Professori Vesikarin mukaan rokotusta saattavat tarvita jo parin kuukauden ikäiset vauvat.

- Ajatuksena on se, että koska nuorilla aikuisilla ei ole sikainfluenssaan vasta-aineita, niin myöskään odottavat äidit eivät siirrä niitä lapsilleen. Ja koska tätä tautia voi esiintyä poikkeuksellisen pienillä vauvoilla, niin sikainfluenssarokotukselle voisi olla tarvetta jo kahdesta kuukaudesta eteenpäin, Vesikari selittää.

Tutkimuksessa on Suomesta mukana kaikki Rokotetutkimuskeskuksen 15 klinikkaa eri puolilta maata. Tutkimus pyritään aloittamaan niissä kaikissa tämän viikon aikana.

Jos testeissä ei paljastu ennakko-oletuksista poikkeavaa tietoa, saadaan ranskalaisvalmistajan rokote kauppoihin ennen vuodenvaihdetta.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi