Soravarat hupenevat Jyvässeudulla

Hyödynnettävissä oleva hiekka ja sora on Jyväskylän seudulla käymässä vähiin. Jatkossa soraa saatetaan ottaa pohjaveden alta.

pohjavesi
YLE Keski-Suomi

Hupenevat soravarat korvataan yhä enenevästi kallion murskauksella. Jo nyt arviolta puolet rakentamisessa käytettävästä maa-aineksesta on hinnaltaan kalliimpaa kalliokiviainesta.

Jatkossa soraa olisi otettavissa myös pohjaveden alta, sanoo hankepäällikkö Jari Hyvärinen Geologian tutkimuskeskuksesta.

- Pohjanmaallahan se on ihan yleistä, että soraa otetaan pohjavesimaalta. Ehkä se on edelleen tavallaan tabu Itä- ja Keski-Suomessa. Mutta uskoisin, että se on yleistymässä, koskas siellä materiaalin laatu on parempaa. Yleensä se on karkeaa, hyvää betonisoraa, mut se edellyttää hyviä seikkaperäisiä tutkimuksia ja nimenomaan niin, ettei vaaranneta pohjaveden laatua.

Jyväskylän kaupunki ja Geologian tutkimuskeskus järjestävät tänään seminaarin, joka käsittelee geologisten luonnonvarojen esiintymistä Keski-Suomessa, niiden saatavuutta ja korvaavia materiaaleja sekä geoenergian hyödyntämistä yhdyskuntasuunnittelussa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi