1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sikainfluenssa

Rokotetestit käyntiin Kotkassa

Kotkassa aloitettiin testirokotteiden antaminen sikainfluenssan varalle keskiviikkona. Kotkassa rokotteen saa 15 lasta ja nuorta.

sikainfluenssa
Kati Eskola saa H1N1-rokotuksen tutkimushoitaja Kirsi Kelkalta
Kati Eskolaa ei jännittänyt rokotteen saaminenYLE / Raine Martikainen

Keskiviikkoaamuna Kotkassa Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksessa annettiin ensimmäiset sikainfluenssatestirokotteet.

- Odotetun vauhdikkaasti päivä lähti liikkeelle. Onnekkaasti myös, koska rokotettavat ovat olleet terveitä, kertoo Kotkan rokotetutkimusklinikan vastuuhoitaja Henna Seppänen.

Testirokotteet on Kotkassa suunnattu lapsille ja nuorille. Aikuisia testataan samaan aikaan Ranskassa. Kaikki 15 rokotetta annetaan keskiviikon aikana. Rokotettavat on jaettu kahteen ryhmään, 3-8-vuotiaita on kuusi ja 9-17-vuotiaita yhdeksän.

- Ihmiset ovat suhtautuneet erittäin myönteisesti rokotteeseen, ja vanhemmat ovat olleet hyvin kiinnostuneita saamaan rokotesuojan lapsillensa, Seppänen sanoo.

Lieviä oireita odotettavissa

Rokotettavien seurannan avulla pyritään kehittämään mahdollisimman hyvä suoja sikainfluenssan varalle. Hoitajat odottavat, että testirokote aiheuttaa normaalin kausi-influenssarokotteen kaltaisia oireita.

- Lämmön nousua, punotusta pistoskohdassa, kuumotusta, turvotusta ja arkuutta, ei sen ihmeempää, Seppänen ennakoi.

Rokotettavat käyvät 42 päivän aikana neljästi rokotetutkimuskeskuksessa seurantatutkimuksissa. Lisäksi rokotetuille soitetaan seurantasoitot puolen vuoden ja vuoden jälkeen.

Uutta kokemusta hakemassa

13-vuotias Kouvolan Korialta kotoisin oleva Kati Eskola sai rokotteen toisena kymenlaaksolaisena.

- Ei jännittänyt, rokotteen ottaminen oli oma päätös, Eskola sanoo.

Hän kertoo, ettei pelkää sikainfluenssaa, vaan otti rokotetutkimuksen kokemuksen kannalta. Rokotetutkimuskeskukselta Eskola sai mukaansa myös läksyjä.

- Viikon ajan ainakin pitää mitata kuume joka ilta. Täytyy myös pitää päiväkirjaa siitä, millainen olo on.

Eskolan olkavarteen annettiin pieni, valkoista ainetta sisältänyt sikainfluenssatestirokote. Piikki ei sattunut ja olo oli ainakin heti rokotuksen jälkeen normaali. Edessä oleva mahdollinen oireilu ei myöskään jännitä.

- Ei sekään oikeastaan jännitä ollenkaan. Päänsärkyä tai jotain tämmöistä pientä saattaa tulla, Eskola tuumaa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso

Lue seuraavaksi