Uriah Heepin legendat rokkaavat Salossa

1970-luvulla suurimmat hittinsä levyttänyt Uriah Heep kerää raskaan proge-heavyn ystävät Saloon viikonvaihteessa. Ainutlaatuisessa tapahtumassa kuullaan alkuperäisbändin ohella monia tribuutti-yhtyeitä aina Färsaaria myöten.

Harri Lahti ja Mauri Jokela saavat Saloon Uriah Heepin legendat vieraakseen. Kuva: YLE / Tarja Hiltunen

Easy Livin' in Salo - Uriah Heep Legends Live tuo nimensä mukaisesti vuonna 1969 perustetun yhtyeen legendaariset veteraanit Saloon.

Lauantain pääkonsertissa lavalla nähdään niin kosketinsoittaja-säveltäjä Ken Hensley kuin laulaja John Lawtonkin, rumpali Lee Kerslake sekä basisti Paul Newton. Ja historiallisen keikan anti tietenkin sitä itseään; Easy Livin', Lady in Black ja July Morning muiden klassikoiden ohella.

Toki muitakin artisteja Heep-sävelten kimpussa ahkeroi, sillä Uriah Heepin jalanjäljillä kulkee lukematon määrä cover- ja tribuuttiyhtyeitä maailmalla.

Ehkä mielenkiintoisin näistä vieraista on Färsaarilta tuleva Deiggj, joka teki John Lawtoniin vaikutuksen jo viimevuotisessa Heepvention-tapahtumassa Espanjassa.

Ystävyys syttyi Espanjan auringon alla

Kyseiseen fanitapahtumaan Espanjan juontaa juurensa viikonvaihteen Uriah Heep -tapahtuma Salossakin.

Harri Lahti nousi Granadassa lavalle esittämään Uriah Heepin klassikoita, tietäen hyvin, että katsomossa esitystä seurasivat originaalit herrat.

- Ken Hensley istui selkäni takana ennen keikkaa. Oli vähän outo tilanne, että mahtaako Lahden poika olla nyt ihan oikeassa paikassa... Mutta olivat ihan rentoja herroja, ei mitään diivan elkeitä. Tultiin hyvin juttuun, ja Lee Kerslake oli ekassa kappaleessa siinä eturivissä, ja näytin vähän merkkiä, että nyt tärisyttää, niin se vaan heilautti kättään, että "anna poika mennä", muistelee Harri Lahti viime syksyistä keikkaa naureskellen.

Siitä alkoi hyvä kaveruus, Kerslake tuli suomalaisten pöytään istumaan, ja kolmen päivän aikana yhtyeen miehet turinoivat ahkerasti Lahden ja kumppaneiden kanssa. Näin lähti lumipallo vyörymään.

- Marraskuussa tuli puhelu, että olisivatko Suomen Salon pojat kiinnostuneita järjestämään tällaisen tapahtuman! Olin vähän että OHO!, hörähtää Lahti.

Apuun tuli Mauri "Maukka" Jokela, jolla on nuorisotyöntekijän roolistaan kokemusta tapahtumien järjestämisestä.

- Kahdeksan kuukautta tässä on näköjään mennyt, ja aika ahkerasti on töitä tehty oman toimen ohessa. Että kyllä välillä on yöunet jääneet aika lyhkäisiksi, huokaisee Jokela, mutta tyytyväisenä.

Järjestäjät toivovatkin, että niin Salon seudulla kuin kauempanakin ymmärrettäisiin, että aivan joka päivä ei tämän tason legendoja näillä lakeuksilla nähdä.

Tangokarsinasta takaisin rockiin

Vuoden 1987 Tangokuninkaanakin tunnettu Harri Lahti on Heepin kanssa kotonaan. Tuolloin 80-luvun lopulla tangokuninkaan ei ollut sopiva esittää rockia, saati raskaspoljentoisempaa progea tai heavya.

- Siinä oli vähän kuin karsinassa, että ei voinut esittää rockia oikein millään ilveellä. Yleisö oli niin vanhan tanssimusiikin kansaa, että rock oli pitkään taka-alalla. Meni vuosikymmeniä, ennen kuin vanha nuoruuden bändi kokoontui taas treenikämpälle ja ruvettiin veivaamaan, kuvailee Lahti.

Eikä se hyppy tangosta takaisin räväkämpään menoon taas käynyt ihan helposti.

- Oli se aika outoa, piti opetella taas laulamaan! Kyllä se on ihan eri juttu ja ihan eri maailma, räjähtää Harri Lahti nauramaan.

Harri Lahti ei suostu nostamaan Uriah Heepin laajasta tuotannosta yhtään kappaletta ylitse muiden, sillä lempikappaleet vaihtelevat eri aikoina. Ja Mauri Jokela komppaa.

- Ei oikein pysty erottelemaan, kun viisi-kuusi ensimmäistä levyä on niin kovia, että yksittäistä biisiä ei oikein pysty nostamaan. Tietysti on nämä "hitit", joita jaksaa kuunnella tänä päivänäkin; niihin ei kyllästy!