1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tutkintoja tehtaillut Maisterihautomo on lopetusuhan alla

Kaksitoista vuotta toiminut valtakunnallinen Maisterihautomo joutuu lopettamaan toimintansa ensi keväänä. Opetusministeriö on päättänyt olla rahoittamatta hanketta, joka on tähän mennessä auttanut valmiiksi noin 700 maisteria.

Kuva: YLE / Joni Tammela

Jyväskylän yliopistossa perustettu Maisterihautomo on auttanut ilmaiseksi niitä opiskelijoita, joilla maisterintyö on elämäntilanteen takia jäänyt kesken. Hanke on ollut erittäin kustannustehokas, sillä se on yhden työntekijän voimin neuvonut valmiiksi noin 60 pro gradu -tutkielmaa vuodessa.

Nyt opetusministeriö on päättänyt, että hanketta ei enää rahoiteta. Hautomon entinen graduohjaaja ja nykyinen taustavaikuttaja, professori Juha Hakala ihmettelee ministeriön logiikkaa.

- Opetusministeriöstä on aika lyhyesti ja kylmäkiskoisesti todettu, että tällaista erillisrahoitusta ei enää tule. En oikein ymmärrä miksi näin kustannustehokasta ja innovatiivista toimintaa halutaan ajaa alas, Hakala sanoo.

Jyväskylän yliopiston tekemän selvityksen mukaan Suomessa on noin 15 000 gradua vaille valmista maisteria. Hakalan mukaan määrä kasvaa, kun otetaan mukaan vanhemmat ikäluokat.

- Kaikkiaan viittä vaille maistereita voi olla 20 000 - 30 000 henkeä, Hakala sanoo.

Ongelmat lakaistaan maton alle

Ministeriö palkitsi hankkeen vuonna 2001 valtakunnallisella aikuiskoulutuksen laatupalkinnolla. Nyt opetusministeriö haluaa kuitenkin lakkauttaa hankkeen ilmeisen teknisiin perusteisiin nojaten.

Hakalan mukaan ongelma on siinä, että ministeriön logiikan mukaan koko hautomoa ei pitäisi olla olemassa.

- Ministeriön viesti on, että yliopistot pystyvät itse hoitamaan omat opiskelijansa maisteriksi asti. Maisterihautomon toiminnassa on kuitenkin käynyt selväksi, että näin ei ole, hän sanoo.

Maisterihautomo on hakenut rahoitusta Opetusministeriön ESR-hankkeesta, joka kanavoi kaikkiaan 14 miljoonan euron pottia korkeakoulujen ura-, ohjaus- ja rekrytointitoimintaan. Myöskään kyseisestä hankkeesta ei ole rahaa herunut, vaikka hautomon toiminta on viime vuosina maksanut alle 100 000 euroa vuodessa.

Millainen on tavallinen gradua vaille valmis maisteri?

Maisterihautomon perinteiset asiakkaat ovat olleet tavallisia opiskelijoita, jotka elämäntilanteen muuttuessa ovat hiljan syrjäytyneet opinnoistaan. Opintonsa keskeyttäneiden autettavien joukosta löytyy niin perheenäitejä kuin liiasta itsekritiikistä kärsiviä kuuden laudaturin ylioppilaitakin.

Tyypillinen viittä vaille maisteri on 42-vuotias lapsiperheen äiti, joka on joutunut keskeyttämään opintonsa perheen muutettua puolison työn perässä kauas opiskelupaikkakunnalta.

Nyt näyttää siltä, että opinnoistaan pudonneiden ei edes haluta valmistuvan.

- Melkein yhtä pahalta on näyttänyt aiemminkin, mutta opiskelijamme ovat nyt kimpaannuksissaan ottaneet yhteyttä yliopistojen rehtoreihin ja Opetusministeriön ylijohtajaan. Myös kansanedustajat ja puolueiden puheenjohtajat ovat tukeneet meitä, professori Juha Hakala sanoo.

- Nyt näyttää kuitenkin pahasti siltä, että olemme tulleet viimeisen vallihaudan äärelle.