1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Säästötilien korot romahtivat

Säästötilien korot ovat laskeneet poikkeuksellisen matalalle. Säästötilistä voi saada nyt jopa 4 prosenttiyksikköä pienempää korkoa kuin vielä viime syksynä. Pankit uskovat matalan korkotason johtavan rahastojen suosion kasvuun.

Kotimaan uutiset
Ihmisiä pankkisalissa
YLE

Markkinakorot lähtivät jyrkkään pudotukseen viime vuoden lopulla. Samaa tahtia niiden kanssa ovat romahtaneet säästötilien korot.

Kun vielä viime vuoden syksynä korot olivat reilussa neljässä prosentissa, nyt säästötilin korko voi olla alle puoli prosenttia. Korkeimmillaankin säästötilien korot liikkuvat prosentin tuntumassa.

Ero käyttötilien korkoon on kaventunut pieneksi. Säästötilien korot ovat ennätyksellisen alhaalla, sanoo johtaja Liisa Neimala Sampo Pankista.

- Jos asiakas hakee talletusvaroille mahdollisimman hyvää korkoa, tällä hetkellä kannattaa laittaa rahat määräaikaistalletukselle, Neimala vinkkaa.

Pitkällä tähtäimellä parhaan tuoton saa kuitenkin osakesijoituksista. Säästämistili on Neimalan mukaan järkevä silloin, kun säästetään esimerkiksi vuoden tähtäimellä vaikkapa matkaa varten.

Säästötileillä makaa muhkea europotti

Suomalaiset makuuttavat edelleen rahojaan säästötileillä, vaikka niiden tuotot eivät tällä hetkellä päätä huimaakaan. Suomalaisten kotitalouksien talletukset käyttö- säästö- ja määräaikaistileille ovat kasvaneet viime vuodesta 4,5 prosenttia. Kaiken kaikkiaan kotitalouksien talletuskanta oli kesäkuussa 74 miljardia euroa.

Osa pankkien asiakkaista ei tunnu nyt tietävän, mitä omille rahoille kannattaisi tehdä. OP-Pohjola-ryhmän ryhmäpäällikkö Noora Heikkinen-Virtanen kertoo, että asiakkaat ovat siirtäneet normaalia enemmän rahojaan määräaikaistalletuksista käyttö- ja säästötileille.

- Asiakkaat selvästi odottavat, milloin lähtevät siirtämään rahojaan rahastoihin ja osakkeisiin, Heikkinen-Virtanen sanoo.

Nordeasta kerrotaan rahastojen suosion olevan jo kasvussa. Niiden houkutusta asiakkaiden silmissä on lisännyt paitsi alhainen korkotaso, myös rahastojen tuottojen koheneminen kesän kuluessa.

- Asiakkaiden kiinnostus rahastoihin on lisääntynyt merkittävästi. Rahastoihin on siirtynyt aika isoja rahavirtoja, sanoo yksikönjohtaja Jussi Mekkonen Nordeasta.

Lähteet: YLE Uutiset / Anna-Stiina Toivonen

Lue seuraavaksi