Satelliitit taivaalle mannertenvälisillä ohjuksilla

Miekat auroiksi -periaatteella tehdään nykyään avaruusbisnestä. Entisillä kylmän sodan aikaisilla mannertenvälisillä ohjuksilla ammutaan Venäjältä satelliitteja taivaalle. Ohjuksista on poistettu ydin- tai kemialliset räjähteet, ja tilalle on asennettu hyötykuormaa. Ja a vot, siinä meille oiva raketti. Asiakkaita on ympäri maailmaa, muiden muassa Euroopan avaruusjärjestö ESA.

tiede
Mannertenvälisiä ohjuksia käytetään satelliitiien laukaisemiseen.
YLE

Venäjä uudistaa nyt paitsi armeijaansa ja aseitaan myös voimalla avaruudessa olevaa "satelliittilaivastoaan". Uusin tulokas on heinäkuun lopulla kiertoradalleen asettunut uuden sukupolven Sterkh-satelliitti, jota käytetään muun muassa pelastus- ja etsintätoimiin, esimerkiksi Artic Sean tyyppiseen, merihätään joutuneen laivan etsintään. Toinen samanlainen satelliitti on määrä laukaista syyskuussa.

Venäjän radion The Voice of Russian mukaan uudet satelliittit ovat erittäin pieniä. Ne painavat vain 170 kiloa ja tekniikka on toteutettu nanoteknologialla. Satelliittien toiminta-ajaksi arvioidaan useampi vuosi.

- Arvioisin, että niissä prosessorit ja piirikortit ovat nanoteknologiaa, eli sinne on tuotu kaikessa sähköisessä käsittelyssä nano-komponentteja. Nano-satelliitit ovat nyt muotia, kertoo tutkimusprofessori Jarkko Koskinen Ilmatieteen laitokselta.

Cospas-sarsat-järjestelmä

Cospas-sarsat on maailmanlaajuinen satellitteihin perustuva etsintä- ja pelastusjärjestelmä. Se on ollut toiminnassa vuodesta 1982 lähtien, ja sen avulla on pelastettu yli 20 000 ihmishenkeä. Venäläisiä satelliitteja on myös mukana järjestelmässä.

Uusilla piensatelliiteilla on myös se etu, että niiden laukaisu maksaa huomattavasti vähemmän. Nyrkkisääntönä pidetään, että 1 000 kilon kuorman vieminen avaruuteen maksaa 30 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Nanosatelliitti voidaan viedä radalleen vaikka jonkun muun kuorman ohessa.

SS-18 Satan on nyt Dnepr

SS-18 Satan on Naton pelottava koodinimi valtavalle mannertenväliselle neuvostoliittolaiselle ohjukselle, jonka sanottiin olleen vastine Yhdysvaltain tähtiensotaohjelmalle. Nyt tuo ukrainalainen kantoraketti on saanut uuden nimen Dnepr, ja sillä voidaan laukaista tuhansien kilojen hyötykuorma matalalle kiertoradalle.

Venäjä on investoimassa paljon uutta rahaa avaruuspuolelle pitkän hiljaiselon jälkeen. Tulossa ovat Elektro-sarjan sääsatelliitit, ja lisäksi pohjoisten alueiden ylle on tulossa Arktika-sarjan havaintosatelliitit, jotka seuraavat erityisesti pohjoisen sääoloja. Lisäksi Venäjän oma GPS-paikannussatelliittijärjestelmä nimeltään Glonass on täydentymässä 11 uudella satelliitilla kolmen vuoden kuluessa.

- Venäjälläkin avaruusteollisuus kulkee yhdessä sotateollisuuden kanssa ja on maailman huippua. Nähtävissä on tälläkin alueella nyt vähän suurvaltatyyppistä pullistelua, sanoo tutkimusprofessori Koskinen.

Lähteet: YLE Uutiset/Arto Nurmi