Hyppää sisältöön

Kyyjärvelle kaavaillaan omaa sheriffiä

Kyyjärvelle haluttaisiin oma sheriffi. Kunnallisen järjestyksenvalvojan työnkuvaa ja toimintamahdollisuuksia on selvitelty kesän aikana. Kunnanjohtaja Matti Muukkosen mukaan lainsäädännöllisiä esteitä on selvitelty yhdessä Joensuun yliopiston oikeustieteiden laitoksen kanssa. Tavoitteena on, että malli pystyttäisiin esittelemään sisäasiainministeri Anne Holmlundille syksyn aikana.

Kuva: Tiina Karjalainen / YLE

Kyyjärven kunnanjohtaja Matti Muukkonen kertoo, että hän saa aika usein viikonlopun jäljiltä soittoja esimerkiksi humalassa autoilusta.

-Sieltä nousee esiin muun muassa tämmöisiä ajatuksia, että omalla kylällä saa ajaa kännissä viisi kilometriä, neljä hiekkatietä ja yhden kilometrin pikitietä. Eli pienessä hiprakassa ajaminen on hyvin yleistä ja siitä ei valitettavasti jää aina kiinni, kertoo Muukkonen.

Toinen esimerkki oman sheriffin tarpeesta on paikallinen Shellin huoltoasema, joka on ainoa ympäri vuorokauden palveleva huoltoasema seudulla.

-Siellä on jouduttu ottamaan käyttöön vartijajärjestelmä, koska sinne tullaan koko alueelta baarien kiinnimenon jälkeen ja meno on sen mukaista, kuvailee Muukkonen.

Muukkonen korostaa, että tärkeintä sheriffi-ajatuksessa on se, että viranomainen olisi näkyvästi läsnä kuntalaisten arjessa.

-Me uskotaan siihen, että jos tällainen henkilö on paikalla, niin se jo itsestään ehkäisee pientä rikollisuutta. Lähellä on siis joku, johon voi ottaa yhteyttä, jos epäilee, että joku on lähdössä humalassa auton rattiin tai jos saattaa olla jonkinlainen väkivaltatilanne edessä, Muukkonen sanoo.

Muukkosen mukaan viimeisimpänä ajatuksena on ollut kunnallisen järjestyksenvalvojan tehtävien yhdistäminen paikallisen vartiointitoiminnan kanssa. Yksi idea on myös kunnan teknisen päivystyksen yhdistäminen järjestyksenvalvojan tehtäviin tulevaisuudessa.

-Malleja on ollut tähän mennessä keskustelussa muutamia ja nyt niistä pitäisi haravoida synergisesti paras, Muukkonen toteaa.

Sheriffi-hanke kiinnostaa myös muita kuntia

Kyyjärven sheriffi-hanke on saanut kesän aikana huomattavassa määrin julkisuutta. Mallia kohtaan on osoitettu kiinnostusta niin muilta paikkakunnilta kuin poliisihallinnosta. Kesällä poliisiylijohtaja Mikko Paatero suhtautui positiivisesti yksityisten lisääntyvään vastuunottoon yleisestä turvallisuudesta.

- Myös poliisiammattikorkeakoulun rehtori suhtautui yksityisestä turvallisuusalasta käytävään keskusteluun ja uusiin avauksiin mielenkiinnolla, Muukkonen kertaa kesän media-antia aiheesta.

- Mielenkiintoinen oli myös europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen Norppasheriffi-sovellus, joka konkretisoi mistä tässä hankkeessa oikeastaan on kysymys eli yhteisön itsevalvonnasta, sanoo Muukkonen