Kansalaisopistosta iloa ja sivistystä

Varma syksyn merkki on paitsi koulujen alkaminen myös kansalaisopistojen lukuvuoden alku. Joensuun seudun kansalaisopisto pääsee aloittamaan lukuvuottaan uusituissa tiloissa.

kansanopistot
Vivi Lönnin vuonna 1912 suunnittelema entinen Joensuun Yhteiskoulu, nykyinen Joensuun seudun kansalaisopisto.
YLE / Milla Holm

Papinpadulla sijaitsevan opistorakennuksen peruskorjaus on valmistumassa lähiviikkoina. Arkkitehti Wivi Lönnin suunnittelema rakennus saa takaisin entisen loistonsa niin sisä- kuin ulkopuolella. Rehtori Tero Väänäsen mukaan remontti on ollut kaikin puolin tärkeä asia.

- Tällaisen arvorakennuksen kannalta oli varmasti viimeinen hetki pistää tilat kuntoon. Remontti on tehty Wivi Lönnin perintöä kunnioittaen, niin että talon arvo tuntuu edelleen. Kansalaisopiston kannalta tilat ovat nyt nykyaikaiset ja esteettömyys on kohentunut merkittävästi hissin myötä, Väänänen kertoo.

Vapaalla sivistystyöllä kuten juuri kansalaisopistoilla on Väänäsen mukaan erityisen suuri merkitys juuri nyt.

- Työttömänä tai lomautettuna oleville on äärimmäisen tärkeää saada kehittää ja kouluttaa itseään. Kansalaisopisto pyrkiikin tarjoamaan kursseja kaikille, sosiaalisista ja taloudellisista lähtökohdista riippumatta. Kurssimaksut on onneksi saatu pidettyä toistaiseksi kohtuullisella tasolla, Väänänen sanoo.

Joensuun seudun kansalaisopistoon ilmoittautuminen käynnistyy maanantaina 24. elokuuta. Ilmoittautua voi internetin kautta, puhelimitse tai opiston toimistossa käymällä.

Vuoden vaihteessa kansalaisopisto siirtyy ennakkoilmoittautumismenettelyyn. Silloin kurssi toteutuu vain, mikäli opiskelijaminimi on täyttynyt kymmenen vuorokautta ennen kurssin alkua. Rehtori Tero Väänäsen mukaan tällä menettelyllä saadaan säästettyä selvää rahaa.

- Näin säästetään noin 35 000 euroa. Tämä summa on mennyt opettajien palkkoihin ja matkakustannuksiin, kun he ovat käyneet kurssin ensimmäisellä kerralla vain todetakseen ettei osallistujia ole tarpeeksi, Väänänen selvittää.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Sarah Laukkanen