Poliitikot karsastavat KMS-tukiensa palauttamista

Poliitikot eivät aio palauttaa Kehittyvien maakuntien Suomelta (KMS:ltä) saamiaan vaalitukia, vaikka Nova Groupin johtohahmoja epäillään talousrikoksista. Konkurssiin ajautunut Nova Group tuki useita poliitikkoja Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistyksen kautta.

Kuva: YLE Uutiset Grafiikka

Poliitikot ovat vaitonaisia siitä, pitäisikö Nova Groupilta tai Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistykseltä saatuja tukia palauttaa Nova Groupiin kohdistuneiden rikosepäilyjen vuoksi. Konkurssiin ajautunut Nova Group tuki useita poliitikkoja Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistyksen kautta vuoden 2007 eduskuntavaaleissa.

YLE Uutiset kysyi eniten tukea saaneilta kansanedustajilta ja ministereiltä, pitäisikö vaalituet palauttaa. Haastatellut kansanedustajat saivat Kehittyvien maakuntien Suomelta vaalitukea vähintään 10 000 euroa.

- Asia on vielä kesken, joten en halua ottaa kantaa, toteaa kansanedustaja Pekka Ravi (kok.)

Odottavalla kannalla on myös puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.).

- Tämähän koskee aika isoa joukkoa. Mielestäni on hyvä katsoa ensin faktat ja odottaa, mikä on yleinen toimintatapa. Olen varmasti rintamassa mukana, riippuen mikä tulkinta tulee olemaan, sanoo Häkämies.

Osa tyrmää ajatuksen palauttamisesta

Moni kansanedustajista vetoaa siihen, ettei tiennyt Nova Groupin olevan yksi Kehittyvien maakuntien Suomen suurimmista rahoittajista tukea saadessaan. Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) ei aio palauttaa saamiaan tukia. Hän korostaa, että Kehittyvien maakuntien Suomea ja Nova Groupia ei pidä sekoittaa keskenään. Nova Groupin taloussotkut eivät tee vaalirahoituksesta laitonta.

- Minusta on erikoista, että vaalirahoitusta pitäisi maksaa takaisin. Kaikissa yrityksissä johto vastaa rahankäytöstä, vaalirahoitus sinänsä on laillista ja sallittavaa. On aika vaativa ajatus, että vaalikampanjan keskiössä pitäisi selvittää vaalirahoitusta antavien yhdistysten taustoja, toteaa Lehtomäki.

Kansanedustajat Mika Lintilä (kesk.) ja Petri Salo (kok.) eivät näe syytä vaalituen palauttamiselle.

- Vaalitukea saadessani en tiennyt mitään Nova Groupista. Kehittyvien maakuntien Suomi ei ole Nova Group, joten mukana on ollut myös muuta rahaa, sanoo Lintilä.

- En ole saanut tukea Nova Groupilta vaan Kehittyvien maakuntien Suomelta. En näe tässä ongelmaa, toteaa Salo.

Moni jätti kommentoimatta

Ministerit Matti Vanhanen (kesk.), Jyrki Katainen (kok.) ja Paavo Väyrynen (kesk.) eivät suostuneet kommentoimaan, pitäisikö vaalituet palauttaa.

Eniten tukea saanut kansanedustaja Marja Tiura (kok.), elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) ja liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) eivät vastanneet YLE Uutisten soittopyyntöihin.

Kehittyvien maakuntien Suomelta tukea saaneiden joukossa oli myös kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.). Kanerva sai lisäksi 14 000 euron summan 60-vuotisjuhliensa järjestämiseen Nova Kiinteistökehitykseltä. Kanervakaan ei suostu kommentoimaan, pitäisikö rahat palauttaa.

Kansanedustajista vain Timo Kalli (kesk.) ja Matti Ahde (sd.) ovat palauttaneet Kehittyvien maakuntien Suomelta saamansa tuet.

- Ei ole minun asiani kommentoida, pitäisikö muiden palauttaa saamiaan rahoja. En halua moralisoida muita, sanoo Kalli.

SDP:n entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Eero Heinäluoma kertoi kannattavansa vaalitukien palauttamista, mutta hänen mukaansa se on tehtävä puolueen kautta. Hän ei halua kuitenkaan ohjeistaa asiasta puoluettaan.

Kehittyvien maakuntien Suomella oli Nova Groupin lisäksi myös muita tukijoita, mikä vaikeuttaisi tukien palauttamista.

Valtaosa tuensaajista pääsi läpi

Kehittyvien maakuntien Suomi tuki edellisissä eduskuntavaaleissa 53 ehdokasta, joista 37 valittiin eduskuntaan. Nova Group ja sen tytäryhtiö Nova kiinteistökehitys olivat pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa jo vaalitukia jakaessaan.

Nova Group ja sen tytäryhtiöt upottivat vaalitukeen rahaa lähes 400 000 euron edestä ennen vuoden 2007 eduskuntavaaleja. Nova Groupin konkurssipesästä on jäänyt velkoja yli 200 eri taholle. Monet velkojaan odottavista tahoista ovat pienyrityksiä.