Arctic Sean kaappareilla tyly vastaanotto

Arctic Sea -aluksen miehistö ja laivan kaappaajat ovat saapuneet Moskovaan. Heidät lennätettiin Kap Verdestä kolmella Venäjän ilmavoimien koneella.

Ulkomaat
Kaappaajaa tuodaan lentokoneesta ulos Moskovan lentokentällä.
EBU

Yksitoista miehistönjäsentä ja kahdeksan kaapparia lennätettiin Kap Verdestä Moskovaan saattajien kera. Kahdeksasta epäillystä neljä on virolaisia, kaksi latvialaisia ja kaksi venäläisiä.

Turvallisuusjoukkojen edustajat juoksuttivat käsirautoihin puetut kaappaajat nopeasti koneesta. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan heidät on toimitettu Lefortovon tutkintavankilaan.

Miehistön jäsenet puolestaan astelivat koneesta rauhallisesti sieppauksen tutkijoiden kuultavaksi. Miehistön jäseniä ei ole päästetty keskustelemaan omaistensa kanssa, eikä toistaiseksi ole kerrottu, koska he pääsevät palaamaan kotiin.

Miehistö kertoi yksityiskohtia

Miehistö kertoi Moskovaan palauttuaan kaappauksen yksityiskohtia tapauksen tutkijoille. Kaappaajat olivat lähestyneet laivaa pikaveneellä Ruotsin aluevesillä. Kaappaajat olivat pukeutuneet mustiin asuihin, joiden selässä oli teksti "policia".

Kaappaajat kiipesivät laivaan aseilla uhaten ja vaativat miehistöä tottelemaan kyselemättä. Miehistön jäsenet olivat myös yrittäneet hälyttää apua tekstiviestitse. Kaappaajat olivat kuitenkin huomanneet tämän, ja kapteeni pakotettiin aseella uhaten ilmoittamaan kaiken olevan kunnossa, kertoo tv-kanava.

Mahdollisen kaappauksen syistä liikkuu monenlaisia huhuja. Venäläisen ja ukrainalaisen lehden mukaan laiva kuljetti neljää risteilyohjusta, jotka olisi kätketty alukseen telakalla Kaliningradissa.

Etsinnät jatkuivat kolme viikkoa

Yli kolmen viikon etsintöjen jälkeen löydetyn Arctic Sea -aluksen venäläinen miehistö saatettiin Länsi-Afrikan länsipuolella sijaitsevalle Kap Verden saariryhmälle keskiviikkona.

Neljä miehistön jäsentä, mukaanlukien kapteeni, jäi yhä laivaan. Aluksen tämänhetkisestä sijainnista on vaihtelevia tietoja, kertoo uutistoimisto Itar-Tass.

Venäjän pääsyyttäjän toimiston mukaan laiva on noin 300 kilometrin päässä Kap Verdestä. Venäjän presidentinkanslia puolestaan on ilmoittanut, että laiva on saapunut turvallisesti Novorossijskin satamaan Mustallamerellä.

Lähteet: AFP, AP, DPA, Itar-Tass, YLE Uutiset