1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Ympäristöministeri kannattaa merimetsojahtia

Ympäristöministeri Paula Lehtomäen (kesk.) mielestä merimetsokantaa pitää harventaa. Ammattikalastajat ovat vaatineet metsästysoikeutta merimetsojen vähentämiseksi. Ympäristöministeri uskoo, että jo ensi keväänä voitaisiin myöntää poikkeuslupia merimetsojen metsästykseen.

Merimetso on saanut vihollisia jo Pohjanmaan rannikollakin. Kuva: YLE / Tero Ylioja

Ympäristöministeriössä on kartoitettu rannikon ongelma-alueet, joissa merimetsot aiheuttavat haittaa ammattikalastajille. Ympäristöministeri Paula Lehtomäen mielestä merimetsojen kalastajille aiheuttamia vahinkoja on pystyttävä torjumaan paremmin kuin nykyään.

- Vakaviin vahinkoihin pitää pystyä puuttumaan, korostaa ympäristöministeri Lehtomäki.

Ympäristöministeri Lehtomäki vierailee torstaina ja perjantaina Saaristomeren kansallispuistossa ja tapaa Korpoströmissä ammattikalastajia.

Ahvenanmaalla käynnissä rajoittamaton merimetsojahti

Ahvenanmaalla ensi vuoden tammikuuhun jatkuvassa jahdissa ei ammuttavien lintujen määrää ole mitenkään rajoitettu. Merimetsoja voivat ampua kaikki ahvenanmaalaiset, joilla on metsästysoikeus. Massajahdissa on arveltu saatavan saaliiksi noin tuhat lintua.

Muualla Suomessa luonnonsuojelulain suojeleman merimetsojen metsästys vaatii poikkeusluvan. Merimetson metsästykseen ei ole toistaiseksi vielä myönnetty poikkeuslupia. Merimetson metsästykseen vaadittavan poikkeusluvan ehtona on lintujen aiheuttama vakava vahinko.

Toistaiseksi poikkeuslupia ei ole myönnetty, sillä vakavan vahingon suuruuden määritteleminen on tulkinnanvaraista.

- Selvästi yksi meidän ongelma on tällä hetkellä se, että lain sallimia poikkeuslupia ei ole myönnetty. Tämä putki ei jostain syystä nyt toimi, toteaa ympäristöministeri Paula Lehtomäki.

Visuaalinen haitta tai epämukavuus ei riitä syyksi

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki kehottaa kalastajia hakemaan yhdessä poikkeuslupaa. Silloin vakavan vahingon määritelmä täyttyisi selkeämmin. Toistaiseksi poikkeuslupia ovat hakeneet yksittäiset kalastajat.

Ympäristöministeri korostaa, että merimetsot ovat ongelma ammattikalastajille. Muiden pitää vain tottua merimetsoihin.

- Suuri osa merimetsojen aiheuttamasta kiusasta on visuaalista haittaa. Veneilijät ja mökkiläiset kokevat merimetson epämukavaksi, mutta se ei ole peruste merimetsojahtiin, toteaa ympäristöministeri Paula Lehtomäki.