1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokoomus-säätiö pitää lahjoittajat salassa

Kokoomuksen merkittävin tukija, Kansallisen Kokoomuspuolueen säätiö, haluaa pitää saamansa lahjoitukset salassa. Suomenmaa-lehden mukaan säätiö sai viime vuonna poikkeuksellisen suuren, 100 000 euron lahjoituksen.

talous

Säätiö tuki kokoomusta viime vuonna 400 000 eurolla. Säätiön rahastonhoitajan Heikki J. Perälän mukaan säätiöllä ei ole säännöllisiä lahjoittajia. Lahjoituksia on tullut sekä yksityisiltä henkilöiltä että yrityksiltä, pääsääntöisesti yrityksiltä.

Lahjoituksia antaneiden yritysten tai yksityishenkilöiden nimiä säätiö ei halua julkaista,

- Julkistamme tiedot vain niiltä osin kuin olemme asianomaisten kanssa sopineet. Ja me emme ole sopineet kyllä kenenkään kanssa mitään, Perälä sanoo Suomenmaan haastattelussa.

Perälän mielestä lahjoitukset ovat marginaalinen erä suhteessa säätiön viiden miljoonan euron sijoituspääomaan.

Säätiön hallituksen puheenjohtajana toimiva Harri Holkeri ei tunne lainkaan lahjoitusten yksityiskohtia. Hänen mukaansa lahjoitukset ovat täysin toissijaisessa asemassa säätiön toiminnassa. Vuonna 2008 säätiö sai 100 000 euron lahjoituksen. Vuonna 2007 lahjoituksia oli vain 5 000 euron ja vuonna 2006 27 000 euron arvosta.

Säätiön antama summa on erottautunut kokoomuksen rahoituksessa. Vuonna 2008 puolueen muu varainhankinta oli 842 124 euroa, josta säätiöltä tuli 400 000 euroa.

Säätiön sijoitustoiminnan vuotuisesta tuotosta jaetaan vähintään 40 prosenttia ja enintään 90 prosenttia kokoomukselle. Pörssikurssien alamäen vuoksi eurovaaleissa avustusta ei pystytty jakamaan. Sijoituksia on hoitanut Nordea oman mallisalkkunsa mukaisesti.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi