Paperiliitto vaatii Häkämiestä tilille

Paperiliitto vaatii, että hallitus kantaa vastuunsa metsäteollisuuden ahdingosta. Osakkuusyhtiöiden ohjaamiseen on Paperiliiton mukaan saatava pikainen muutos vaihtamalla valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri eli Jyri Häkämies (kok.), jonka toiminta on liiton mukaan syventänyt talouskriisiä entisestään.

talous
Jyri Häkämies
Jyri HäkämiesYLE

Paperiliiton valtuusto sanoo olevansa tyrmistynyt Häkämiehen väitteestä, jonka mukaan metsöteollisuuden kriisi johtuisi palkkakustannuksista. Hallituksen pitää Paperiliiton mukaan tehdä nopeasti ratkaisuja, joilla tuetaan metsäteollisuuden toimintaedellytyksiä.

Paperiliiton liittovaltuusto kehottaa myös Stora Ensoa harkitsemaan uudelleen saneerausvaatimuksiaan.

Paperiliitto ei tehnyt päätöksiä painostustoimista työnantajia vastaan. Keskiviikkona liitto väläytti jopa lakon mahdollisuutta.

Häkämies puolustaa toimintaansa

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Häkämies sanoo, ettei hän ole yllättynyt Paperiliiton esittämästä arvostelusta. Häkämiehen mukaan kenenkään eroamisella ei vaikuteta siihen, että paperin kysyntä on pysyvästi alentunut ja kustannukset Suomessa ovat nousseet yli kilpailijamaiden tason. Häkämies korostaa, että Suomessa ministeri toimii eduskunnan luottamuksen varassa.

- Tämä on ollut kaksi vuotta tätä. Nämä (Stora Enson päätökset) ovat olleet vaikeita päätöksiä, sen jokainen tietää. Maan hallitus on toiminut aivan samalla tavalla kuin kaikki muut hallitukset aikaisemmin, kun on puhuttu pörssiyhtiöiden päätöksenteosta. Ihan samalla tavalla kun aikanaan lakkautettiin esimerkiksi Summan paperikone. Silloin oli sosiaalidemokraattinen pääministeri ja kauppa- ja teollisuusministeri. Ei silloin Paperiliitto vaahdonnut, Häkämies sanoo.

Häkämies torjui jo keskiviikkoiltana YLEn A-plus-ohjelmassa väitteet, ettei hänen aikansa ja kiinnostuksensa olisi riittänyt sekä puolustusministerin että valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin tehtävien hoitoon.

Häkämies sanoi lisäksi, ettei millään valtiovallan päätöksellä olisi voitu estää metsäteollisuuden ahdinkoa. Häkämies painotti jälleen kerran, ettei valtio voi puuttua osakkuusyhtiönsä toimintaan.

- Yhtiö ja sen johto tekee ne päätökset, jotka sille osakeyhtiölain mukaan kuuluvat, jotta se turvaa tulevaisuuden työpaikat. Pitää muistaa, että kysymyksessä on pörssiyhtiö. Me tietysti noudatamme niitä pelisääntöjä, joita pörssiyhtiö- ja osakeyhtiölaki meille antaa, Häkämies painotti A-plussan haastattelussa.

Lähteet: YLE Uutiset