20-vuotias Espoo Ciné -festivaali kasvaa entistä isommaksi

Juhlavuoden kunniaksi Espoo Ciné kasvaa kuudesta päivästä 10-päiväiseksi ja esittää ennätysmäärän elokuvia. Yksi merkittävistä muutoksista on myös se, että yleisön pyynnöstä esityspaikkoja on lisätty ja festivaalia laajennettu Espoosta Helsinkiin.

kulttuuri
Kuva elokuvasta An Englishman in New York.
Myös Richard Laxtonin elokuva An Englishman in New York nähdään Espoo Cinéssä.Leopardrama

Espoo Cinén toiminnanjohtaja Jenni Ukkonen kertoo, että yleisön toiveita on kuunneltu tänä vuonna monella tapaa.

- Meillä on aikaisemmin ollut hyvin rajalliset mahdollisuudet uusia mitään elokuvia. On harmi, että hieno elokuva esitetään vain yhden kerran Suomessa. Nyt uusinnat mahdollistuvat, kun esityspaikkoja on lisätty ja festivaalia laajennettu Helsinkiin. Pääpaino on kuitenkin tarkoitus pitää kotikaupungin Espoon puolella, naurahtaa Ukkonen.

Festivaaleilla nähdään vuoden huippuelokuvia

Uuteen eurooppalaiseen elokuvaan profiloitunut Espoo Ciné tarjoaa yleisölle tuttuun tapaan laajan kattauksen menestyselokuvia. Festivaaleilla on myös ainoa mahdollisuus nähdä Suomen valkokankaalla elokuvia, jotka ovat pokanneet Euroopan merkittävimpien elokuvajuhlien arvostetuimmat palkinnot.

- On poikkeuksellista, että olemme onnistuneet saamaan kahden eurooppalaisen kovimman elokuvafestivaalin arvostetuimpien kilpasarjojen voittajaelokuvat. Meillä on sekä Cannesissa Kultaisella palmulla palkitun itävaltalaisen Michael Haneken elokuva Das Weisse Band että Berliinin elokuvajuhlilla Kultaisen karhun voittajan perulaisen Claudia Llosan La teta asustada, Ukkonen riemuitsee.

Espanjalainen elokuva on vahvasti esillä juhlavuonna

Espoo Ciné on toiminut jo vuosia ikkunana espanjalaiseen nykyelokuvaan. Espanja on kautta festivaalien ollut vahvasti edustettuna ja sille on vakiintunut oma suosittu teemasarjansa. Yhdeksi tämän vuoden parhaaksi Espanja-elokuvaksi Ukkonen nimeää tositapahtumiin perustuvan elokuvan Camino.

- Kuusi Espanjan Goya-palkintoa kahminut Javier Fesserin Camino on hyvin lämminhenkinen, mutta rankka draama. Elokuvassa on pääosassa kuolemansairas lapsi, ja siinä käsitellään koko perheen surua. Camino on todella liikuttava itkuelokuva, toteaa Ukkonen.

Näyttely esittelee espanjalaista elokuvaa

Espoo Cinéssä on nyt juhlavuonna esillä myös näyttely espanjalaisesta elokuvasta. Eurooppaa kiertävä Cine español on kiinnostava katsaus espanjalaisen elokuvan kuvalliseen historiaan. Näyttelyssä esitellään espanjalaisen elokuvan kaarta aina vuodesta 1986 vuoteen 2006 saakka.

- Se on mahtava näyttely espanjalaisen elokuvan julisteista ja still-kuvista. Siellä näkyy paljon Penélope Cruzia ja Javier Bardemia. Esillä on paljon elokuvajulisteita nimenomaan sellaisista elokuvista, joita on nähty Espoo Cinéssä, kertoo Ukkonen.

Espoo Ciné -festivaalia vietetään Espoossa ja Helsingissä 21.-30. elokuuta. Cine español -näyttely on avoinna koko festivaalin ajan Espoon kulttuurikeskuksen näyttelytilassa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Jenni-Maarit Koponen