Hitlerin maalauksia jälleen myyntiin

Kolme natsijohtaja Adolf Hitlerin maalaamaksi uskottua vesivärityötä tulee myyntiin Saksassa ensi kuussa. Mökkiä, myllyä ja kirkkoa maalaismaisemassa kuvaavat maalaukset myydään syyskuun alkupuolella Weidler'sin huutokaupassa Nürnbergissä.

kulttuuri

Vesivärityöt on maalattu vuosina 1910 ja 1911. Ne ovat peräisin ajalta, jolloin Hitler asui Wienissä ja yritti elättää itsensä taiteilijana. Sittemmin hän liittyi armeijaan ja osallistui ensimmäisen maailmansodan taisteluihin.

Yhden myytävistä teoksista - nimeltään Valkoinen kirkko Wachaussa - aitous varmistettiin vuonna 1963, jolloin Hitlerin varhaisiin teoksiin perehtynyt asiantuntija, jo edesmennyt Peter Jahn totesi teoksen Hitlerin maalaamaksi. Huutokauppakamarin edustajan Kerstin Weidlerin mukaan Jahn piti maalausta yhtenä Hitlerin keskeisistä töistä.

Hitlerin maalaamien tai luonnostelemien teosten tarkkaa lukumäärää ei tiedetä, mutta Weidlerin mukaan niitä on yhä olemassa arviolta 723.

Huutokauppakamari odottaa kunkin teoksen hinnan nousevan kymmeniin tuhansiin euroihin. Aiemmin tänä vuonna Weidler's myi kaksi Hitlerin vesivärityötä 32 000 euron yhteishintaan.

Myös Isossa-Britanniassa kaupattiin keväällä Hitlerin töitä: 15 maalauksen ja luonnoksen kokoelma myytiin 97 672 punnan eli yli 110 000 euron hintaan.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset