1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tähtihetki: Haarautuvan rakkauden talo

Tarmo Poussu sanoo Haarautuvan rakkauden talon tarjoavan monia hupaisia tuokioita, mutta lipsuvan uskottavuuden tuolle puolen. Anu Silfverbergin mukaan elokuva tarjoilee railakkaan eroamisen lisäksi tympeitä elokuvakliseitä.

kulttuuri
Jami Granström

Poussu: Nimekäs ja osaava näyttelijäkaarti kannattelee

Takaisin Suomeen kotiutunut Mika Kaurismäki on kolmeen päähenkilöön ja yhteen päivään keskittyneen Kolmen viisaan miehen jälkeen ohjannut monihenkilöisen ja juoneltaan monihaaraisen komedian parisuhteiden karikoista.

Elokuvan pääparin muodostavat eroamassa oleva, mutta vielä saman katon alla asuva aviopari Juhani (Hannu-Pekka Björkman) ja Tuula (Elina Knihtilä). Heidän sivistyneeksi tarkoitettu eronsa karkaa pahemman kerran käsistä suistaen molemmat osapuolet korviaan myöten valheiden ja juonittelujen suohon.

Pääparin emotionaaliseen sodankäyntiin sekaantuu elokuvan kuluessa kasvava joukko sivullisia alkaen pariskunnan ystävistä (Antti Reini, Irina Björklund) ja lähisukulaisista (Antti Reini, Kati Outinen, Kari Väänänen) ja ulottuen rakastajaan (Ilkka Villi), palkattuun prostituoituun (Anna Easteden) sekä virolaiseen mafiaan. Kirjavaa henkilökatrasta yhdistävät myös yllättävästi paljastuvat sukulais- ja rakkaussuhteet.

Petri Karran romaaniin pohjautuva Haarautuvan rakkauden talo on henkilövetoisen tilannekomiikan ja runsaan dialogin varaan rakentuva (tragi)komedia rakastamisen vaikeudesta. Nimekkään ja osaavan näyttelijäkaartin kannattelemana se tarjoaa monia hupaisia tuokioita, mutta monipolvisen juonen tiukimmissa kaarteissa sen tarina lipsuu uskottavuuden tuolle puolen.

Tarmo Poussu

Silfverberg: Farssi kääntyy kesäteatterin puskakomediaksi

Mika Kaurismäen uuden ohjauksen tyylilaji on farssi. Eroavan pariskunnan räjähdysherkkää sotatilaa kuvaava elokuva kulkee nopealla tempolla ja varsinkin alussa kerronnan rytmi kulkee ihan svengaavasti.

Haarautuvan rakkauden talossa on siis hetkensä - ja enimmäkseen ne kulkevat pääosan esittäjien Elina Knihtilän ja Hannu-Pekka Björkmanin roolisuoritusten varassa. Railakkaan eroamisen lisäksi juoni tarjoilee kuitenkin tympeitä elokuvakliseitä.

Lopussa tasalukuinen määrä miehiä ja naisia on pakko parittaa viimeistä myöten, jotta vain mikään lanka ei jäisi solmimatta. Onko pakko? Vaivaannuttavan naiivi on myös monesti nähty juonenkäänne, jossa "kultasydäminen huora" (tällä kertaa lähes lapsekkaan tyttömäiseksi kuvattu) rakastuu asiakkaaseensa. Tässä piilee elokuvan yksi heikkous; uskaliaisuutta tavoitteleva komedia onkin lopulta tarinankerronnaltaan ja henkilögallerialtaan melko konservatiivinen.

Henkilöhahmot jäävät ohuiksi ja tunteiden ja tekojen motivointi köykäiseksi. Rakkaus syttyy ja sammuu vähän miten sattuu, samoin viha.

Lajityyppi ajaa Haarautuvan rakkauden taloa liikaa; huutaminenkin menettää ilmaisuvoimansa jos kaikki huutavat koko ajan tilanteesta riippumatta. Farssi kääntyy kesäteatterin puskakomediaksi, ja etenkin loppua kohti käsikirjoitus hajoaa täysin naurettavaksi.

Anu Silfverberg

Lue seuraavaksi