1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Arno Carlstedt on suomalaisen modernin elokuvan takapiru

AC – Takapirujen kuningas muistelmateos tarjoaa sisäpiirikuvaa 60-luvun suomalaisista elokuvista. Carlstedt oli tuottamassa mm. elokuvaa Käpy selän alla, kuten myös monia Jörn Donnerin elokuvia. Donnerin kanssa Carlstedt pyrkikin uudistamaan suomalaista yhteiskuntaa. Hämeenlinnassakin AC on ollut topakka kulttuurivaikuttaja.

kulttuuri
Takapirujen hämeenlinnalaiset kuninkaalliset Arno Carlstedt, Kimmo Miettinen ja Taija Tuominen.YLE / Kari Mustonen

Hämeenlinnalaiset Kimmo Miettinen ja Arno Carlstedt keräsivät elokuvan ja rockin kehitystä 50 vuodelta. Kimmo Miettisen haastattelema Carlstedt on ollut vaikuttamassa kulttuurituotannon taustassa osin jo 1950-luvulta alkaen.

AC on työskennellyt mm. komisario Palmu -elokuvien tuottajana. Niin myös 60-luvun elokuvankohauttajien, kuten Kävyn, Naisen kuvien tai Perkele, kuvia Suomesta kanssa.

Kimmo Miettisen vetäjä kirja AC – Takapirujen kuningas on lisäksi vetävä kuva Hämeenlinnan elämään. Hämeenlinnassa AC on toiminut niin rock-promoottorina ja levykauppiaana.

Herrasmies AC onkin ollut ensimmäisten suurien heavy-festivaalien tuottaja. Giants of Rock kokosi 1980-luvun lopussa tuhansittain heavy-faneja Hämeenlinnan Ahvenistolle. Muualla Suomessa kuunneltiin tuolloin heavyn sijasta lähinnä kasari poppia.

Lähteet: YLE Häme / Kari Mustonen

Lue seuraavaksi