Laitesukellus kiinnostaa monia

Sukellus vetää harrastajia yhä enemmän. Esimerkiksi Kuopion seudulla laitesukelluksen suosio on noussut selvästi viime vuosina.

Kuva: Mika Hirvonen

Ryhmä kuopiolaisia harrastajassukeltajia harjoittelee kesäisin kerran viikossa. Tällä kertaa edessä on vajaan tunnin sukellus muutaman metrin syvyisessä lammessa kaupungin kupeessa.

Ennen veteen pääsyä tarkastetaan varusteet ja sovitaan pelisäännöt. Sukelluksessa kiehtovat monet seikat.

- Siinä on omanlainen jännitys ja se kolmiulotteinen maailma vedessä. Veden alla voi mennä ylös, alas ja sivulle. Taustalla on aina myös pieni jännitys ja itsensä voittamisen riemu, sanoo Kuopion Seikkailukeskuksen toimitusjohtaja Jani Sormunen.

Peruskurssilla pääsee kokeilemaan

Sukelluksen perusvälineet saa noin tuhannella eurolla. Peruskurssin jälkeen laitesukelluksen alkuun pääsee helposti vaikka vuokravälineillä.

Sukellusvarusteet ovat kehittyneet jatkuvasti ja monia houkuttelee lajin pariin myös vedenalainen kuvaus. Varusteet on huollettava perusteellisesti ainakin kerran vuodessa tai sadan sukellustunnin jälkeen.

Kahdeksan vuotta sukeltanut kuopiolainen Petri Kaunisto tietää lajin hienoudet.

- Sukellus on erittäin mukava ja yhä enemmän myös sosiaalinen harrastus. Tässä tapaa paljon muita ihmisiä. Talvella käymme altailla ja kesäisin tehdään reissuja jopa ulkomaille, kertoo Petri Kaunisto.

Pinnan alla sukeltaja voi nähdä monenlaista. Kalojen valtakunnassa myös mieli rauhoittuu ja lepää.

- Sitä vaan katsoo maisemia ja nauttii hiljaisuudesta. Ei siinä paljon tule ajatuksia mieleen. Tietysti seuraan paineita, mutta pääasiassa veden alla nautitaan, luonnehtii kuopiolainen Juhani Peiponen.

- Kun näkee yhdenkin elävän kalan niin se on ensimmäisellä sukelluksella hieno elämys. Jos tulee sattumalta hauki vastaan niin se näyttää jo julmetun isolta kalalta, nauraa Jani Sormunen.