Slovakia kielsi Unkarin presidentin pääsyn maahan

Slovakian ja Unkarin välille on kehittynyt yllättävä kärhämä, kun Slovakia kielsi Unkarin presidenttiä Laszlo Solyomia tulemasta alueelleen. Solyomin mukaan Slovakian päätös oli "ennenkuulumaton", "anteeksiantamaton" ja "selittämätön".

Ulkomaat

Solyomin oli määrä tehdä yksityinen vierailu Komarnon rajakaupunkiin, missä paljastetaan lauantaina keskiaikaisen unkarilaiskuninkaan Stefanin patsas. Komarno sijaitsee maita erottavan Tonavajoen rannalla. Vastarannalla on unkarilaiskaupunki Komarno.

Slovakian ulkoministeriö lähetti Unkariin nootin, jossa kiellettiin presidentin maahanpääsy. Slovakian presidentti Robert Fico sanoo, että Solyom olisi tervetullut milloin tahansa muulloin, mutta vierailu elokuun 21. päivänä on provokaatio.

Kyseinen päivä on sama, kun Varsovan liiton joukot miehittivät silloisen Tshekkoslovakian vuonna 1968 ja kukistivat kommunistivaltaa uudistamaan pyrkineen "Prahan kevään" kansanliikkeen. Miehitysjoukoissa oli myös Unkarin armeijan yksiköitä.

Vaikka molemmat maat kuuluvat Euroopan unioniin, Slovakian ja Unkarin välit ovat olleet kireät jo kauan. Slovakia oli vuosisatoja osa Unkaria. Kun Slovakia itsenäistyi ensimmäisen kerran historian aikana vuonna 1993, maahan jäi suuri unkarilaisvähemmistö, joka on kokenut tulleensa sorretuksi.

Vuonna 2006 Slovakiaa alkoi hallita vasemmisto-populistinen Smer-puolue, jonka apuna hallituksessa on vähemmistökansallisuuksia vastustava äärioikeistolainen SMS-puolue. Hallitus on hyväksynyt mm. kielilain, joka kieltää vähemmistökielten käytön valtion virastoissa. Unkari on valittanut kielilaista Yhdistyneisiin kansakuntiin.

Lähteet: AFP, DPA