Hyvä sperma pidentää ikää

Tanskalaistutkimuksen mukaan miesten kuolleisuus on sitä pienempää mitä enemmän siittiöitä heidän spermassaan on. Tuoreen tutkimuksen mukaan myös hyvä siemennesteen tilavuus, siittiöiden liikkuvuus ja rakenne liittyvät vähäisempään kuolleisuuteen.

terveys

Tutkimus perustui 43 000:n hedelmällisyysklinikalle vuosina 1963-2001 hakeutuneen miehen rekisteritietoihin. Tiedoista ilmeni sperman laadun lisäksi mahdolliset syöpädiagnoosit, kuolinsyy ja lapsiluku.

Siittiöiden määrä vaikutti kuolleisuuteen. Vaikutus ei kuitenkaan enää vahvistunut, kun siittiöiden määrä ylitti 40 miljoonaa solua millimetrissä. Siittiöiden tiheys on normaali kun se ylittää 20 miljoonan rajan.

Tutkijoiden mukaan osa sperman ja kuolleisuuden yhteydestä selittyy mahdollisesti miesten elintavoilla, kuten alkoholin käytöllä ja ehkä tupakoinnilla. Elintavat saattavat sekä heikentää spermaa että aiheuttaa tappavia sairauksia. Joka tapauksessa tukijat arvioivat, että sperman laatu näyttäisi kuvastavan miehen terveydentilaa laajemminkin.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim