1. yle.fi
  2. Uutiset

Taiteiden yö levittäytyy Helsinkiin

Päätapahtumassa kaupungin keskusta muuttuu meriakvaarioksi, kun ranskalainen katuteatteriryhmä kulkee Esplanadilta Senaatintorille heliumtäyteisten hahmojen kanssa. Taiteiden yö lisää vuoroja joukkoliikenteessä normaalin liikennöintiajan päättymisen jälkeen.

Taiteiden yö
YLE/ Juha KiviojaYLE/Juha Kivioja

Taiteiden yön tapahtumien ja esitysten pystyttäminen alkoi eri puolilla kaupunkia jo päivällä. Kasarmitorille alkoi hahmottua moskovalaisen performanssiryhmän pahvikaupunki Pahvistan.

Pahvikaupungissa pääsee vierailemaan koko viikonlopun ajan. Pahvistanissa asiat toimivat kuin missä tahansa kaupungissa, kertoo performannsitaiteilija, kaupungin ensimmäinen nainen Victoria.

- Me rakennamme pahvikaupungin ja täytämme sen tapahtumilla ja työpajoilla. Ihmiset voivat osallistua rakentamalla oman talon. Tämä on roolipeli.

- Jos joku haluaa olla Pahvistanin lehden toimittaja, hän voi ottaa sen roolin pelissä, Victoria opastaa.

Stadikalla voi sukeltaa äänitaidegalleriaan

Stadikan hyppyaltaassa pääsee perjantaina sukeltamaan vedenalaiseen äänitaidegalleriaan.

Brittiläis-israelilaiset äänitaiteilijat loihtivat altaisiin upotettujen kaiuttimien avulla ääni- ja valoteoksen, joka kuulu sen paremmin mitä syvemmälle sukeltaa. Myös huonokuuloisille.

-Teos on äänikertomus. Se sisältää äänillä toteutettuja tarinoita, se on sävellys. Kaiuttimet on tehty kuulumaan veden alla. Olet vedessä äänen ympäröimä. Se tuntuu siltä kuin uisit sen sisällä, kertoo äänitaiteilija Joel Cahen

Äänigallerian lisäksi Stadikalla on luvassa performanssia vedessä sekä livebändinä Kemialliset ystävät.

Lähteet: YLE/ Suvi Vesalainen

Lue seuraavaksi