Tulevaisuuden jääkausi uhkaa Olkiluodon ydinjätehautaa

Grönlannissa on aloitettu tutkimushanke, joka pyrkii selvittämään jäätikköolosuhteiden vaikutuksia kallioperään. Kansainvälistä hanketta rahoittavat ydinvoimayhtiöt, jotka suunnittelevat loppusijoittavansa ydinjätteitä satojen metrien syvyyteen maan alle.

Kotimaa
Kairausnäytteistä tutkitaan muun muassa veden liikettä kallioperässä.Geologian tutkimuskeskus

Tutkimushankkeen suomalainen rahoittaja Posiva Oy aikoo aloittaa ydinjätehaudan rakennustyöt Eurajoen Olkiluodossa vuonna 2020. Ydinjätteen loppusijoituspaikan on kestettävä luonnonmullistuksia seuraavan 100 000 vuoden ajan, joten tutkimuksia on tehtävä. Tutkijoiden mukaan seuraava jääkausi alkaa Suomessa noin 6 000 vuoden kuluttua.

Grönlannissa käynnistetyissä kairauksissa on mukana myös Geologian tutkimuskeskus. Tutkija Timo Ruskeeniemi koordinoi ryhmää, joka selvittää muun muassa jäätiköiden sulamisvesien vaikutuksia kallioperään.

- Olemme oikeassa paikassa ja kairaukset ovat onnistuneet hyvin. Nyt odottelemme mielenkiinnolla ensimmäisiä tuloksia, Ruskeeniemi kertoo.

- Ikirouta on todennäköisesti vähän syvempi kuin oletetaan tai mitä aikaisemmin on kuviteltu. Tämä on keskeinen tieto, jota tarvitaan, kun ryhdytään suunnittelemaan jatkotutkimuksia.

Ikirouta aiheuttaa huolta

Geologisen tutkimuskeskuksen entinen tutkimusjohtaja professori Matti Saarnisto on kritisoinut voimakkaasti Eurajoen Olkiluotoon kaavailtua ydinjätteen loppusijoituslaitosta. Hänen mukaansa satojen metrien syvyyteen tunkeutuvan ikiroudan vaikutukset Olkiluodossa on aliarvioitu.

- Ikirouta tulee aiheuttamaan valtavia paine-eroja ydinjätehaudan tuntumassa ja sitä pidetään katastrofin siemenenä, Saarnisto kuvailee.

Professori Matti Saarnisto toteaa, että tulevaisuuden ennustaminen 100 000 vuoden päähän on mahdotonta. Suomalaisen tiedeakatemian pääsihteerinäkin toimineen Saarniston mukaan Olkiluodon ydinjätehaudan suunnittelua koskevissa raporteissa on sivuutettu tärkeää tutkittua tietoa.

- Tässä on nyt käynyt sillä tavalla, että kaikki mukana olevat tutkimuslaitokset ovat jollakin lailla panttivankisyndrooman vallassa. He kokevat välttämättömäksi sijoittaa ydinjätteet Olkiluotoon, koska näin on vuosikymmeniä suunniteltu. Ei tämä ole tieteellisesti perusteltua, Saarnisto lataa.

Ydinvoimayhtiöt luottavaisia

Teollisuuden Voiman ja Fortum Power and Heat -ydinvoimayhtiön omistamassa Posiva Oy:ssä uskotaan Grönlannin tutkimushankkeen todistavan, että tulevaisuudessa koittava jääkausi ei vaaranna Olkiluodon ydinjätehaudan turvallisuutta.

- Me haluamme osoittaa, että vaikka ikirouta ulottuisikin syvemmälle kuin mitä näissä aiemmissa mallilaskuissa saatiin tulokseksi, niin ei tästä sinänsä seuraa mitään uhkaa loppusijoituksen turvallisuudelle, toteaa Posivan tutkimusjohtaja Juhani Vira.

Toistaiseksi runsasaktiivisen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusta ei ole tehty vielä missään. Geologian tutkimuskeskuksen tutkija Timo Ruskeeniemi toteaa, että tutkimuksia on vielä tehtävä.

- Sitä varten asiaa nyt selvitetään, onko jääkauteen liittyen vielä jokin sellainen asia, joka mahdollisesti pitää huomioida rakentamisessa tai tämän loppusijoitustilan sijoittelussa. Sitä emme vielä tiedä. Asiaan on täysin mahdollista reagoida, tässä vaiheessa.

Lähteet: YLE Uutiset / Henry Tikkanen