Urheilun ammattilainen seuraa Berliinin kisojen yksityiskohtia

Yleisurheilun MM-kisat tarjoavat television katsojille monia mielenkiintoisia yksityiskohtia, joiden avulla kisoista saa irti paljon enemmän, kuin seuraamalla pelkkiä suorituksia. Pajulahden keihäskoulun rehtori Leo Pusa pitää keihäsmiehiä mitalitoivoina.

Liikuntakeskus Pajulahti
Leo Pusa odottaa Suomen keihäsmiehiltä kahta mitalia.YLE / Mikko Tuomikoski

Pajulahden keihäskoulun rehtori Leo Pusa on seurannut kisojen televisiointia suurella mielenkiinnolla.

- Kenttälajit ovat Saksassa hyvin suosittuja ja niinpä niitä seurataan poikkeuksellisen tarkasti, mikä antaa katsojalle oivan mahdollisuuden seurata esimerkiksi kilpailijoiden valmistautumista suorituksiin, kertoo Pusa.

Kamerat paljastavat muun muassa ne rutiinit, joista kilpailijat hakevat tukea paineen kasvaessa, esimerkiksi finaalin lähestyessä.

Suomen keihäsnaisten heikko menestys ei tullut Pusalle yllätyksenä.

- Mikaela ei tällä kaudella ole yltänyt niin hyviin suorituksiin, että menestystä olisi ollut syytä odottaa, toteaa Pusa.

Urheilija tarvitsee lajista riippumatta säännöllistä menestystä, jotta muodostuisi "menestymisen rutiini", joka auttaa silloin, kun paineet ovat korkealla.

Miesten kisasta Pusa odottaa jopa kahta mitalia ja pitää sitä suurena pettymyksenä, jos Suomi jää kokonaan ilman mitalia.

Tulevat toivot valmentautuvat Pajulahdessa

Tulevaisuuden keihäsmenestyjiä valmennetaan Nastolassa jo kuudetta vuotta. Pajulahden Urheiluopistossa keihästoivoja valmentaa Leo Pusan lisäksi mm. Kimmo Kinnunen.

Kuudetta vuotta jatkuvan keihäskoulun urheilijat ovat nousseet omissa ikäryhmissään maailman huipulle. Opetusministeriön, Suomen Urheiluliiton ja Pajulahden valmennushankkeessa on mukana 30 alle 21-vuotiasta urheilijaa.

Keihäskoulun päätähtäin on vuoden 2012 olympialaiset Lontoossa. Leo Pusa lupaa, että Lontoon koneessa on pari keihäskoululaista.

- Se on meille kova haaste, niin valmentajille kuin nuorillekin, mutta siihen on sitouduttu. Jos nuoriin uskoo, uskovat hekin itseensä.

Pusan mukaan keihäskoulun tärkein anti on ryhmän tuki, mikä yksilölajeissa on harvinaista. Keihäskouluun ei ole tulosrajoja: oma kiinnostus riittää ja porukka päättää, sovpivatko tulokkaat joukkoon.

Lähteet: YLE Lahti