1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vesikulkuneuvot

Viikinkipaatti purjehtii Vanajavedellä

Vanajaveden vesillä viikonlopun aikana liikkuvat saattavat hieraista hieman silmäkulmiaan, kun vastaan voi purjehtia viikinkiaikainen laiva.

Kari Rauha irroittaa köydet ja työntää viikinkilaivan vesille, Vanajaveden aalloille. Kuva: YLE / Sari Törmikoski

Hämeen Keskiaikamarkkinoilla voi tänä viikonloppuna tutustua myös viikinkiajan aikaiseen laivaan. Sotka-niminen laiva on rakennettu muistuttamaan esi-isiemme elosta ja liikkumistavoista viikinkiajalla. Sen rakennuttamisesta on vastannut Viikinkiajanlaiva -yhdistys.

Laiva rakennettiin kymmenisen vuotta sitten suuremmaksi osaksi talkootyöllä.

– Aikomoinen urakkahan se oli. Meillä oli muutama venepuuseppä, jotka palkkasimme johtomieheksi. Muut tekivät monenlaisia töitä. Esimerkiksi metsästä etsimme luonnonkaarevia puunjuurakkoja, jotka sitten raahasimme Vuosaaren telakalle, Kari Rauha muistelee.

Laiva tarvitsee myös jatkuvaa huoltoa.

– Keväisin laiva tervataan. Syksyllä on vuorossa puhdistustyöt ja tarvittavien, kuluvien osien vaihto, laivan kippari Riku Pasanen kertoo.

– Muun muassa kylkilauta on myös vaihdettu onnistuneesti, Pasanen jatkaa.

Viikinkilaiva liikkuu aina kun jäsenistöä saadaan tarpeeksi liikkelle. Sotkan kotisatama on Sipoon Karhusaaressa, josta retkiä tehdään minne milloinkin.

Muut vesillä liikkujat katselavat välillä aika pitkäänkin vanhemman mallin tervattua alusta.

– Jotkut tulevat moottoriveneillä vähän liiankin lähelle ihmettelemään. Mutta kyllä sieltä aina yleensä peukku nousee, Riku Pasanen sanoo.

Tänä viikonloppuna laiva on ankkuroitu Hämeen linnan linnanpuiston laituriin, jossa sitä esitellään Hämeen Keskiaikamarkkinoiden yleisölle. Innoikkaimmat pääsevät laivan kyytiinkin, mikäli vain sää sallii, laivayhdistyksen puuhamies Kari Rauha lupaa.