1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

EU ylistää Afganistanin vaaleja

EU on ylistänyt Afganistanin viikolla pidettyjä vaaleja demokratian voitoksi. Samalla EU toivoo, että ääntenlaskenta hoidetaan avoimesti. EU:n vaalitarkkailijat pitävät vaaleja yleisesti rehellisinä, joskin joissain osissa maata esiintyi vilppiä.

Ulkomaat

EU pitää Afganistanin vaaleja osoituksena demokratian voimasta. Unionin ulkoasiainkomissaari Benita Ferrero-Waldner sanoo, että ääntenlaskennan läpinäkyvyys ja avoimuus on nyt välttämätöntä.

- Siten varmistetaan valittujen ehdokkaiden tuki kansalta koko toimikauden ajan, arvioi Ferrero-Waldner.

EU:n vaalitarkkailijaryhmän johtaja Philippe Morillon pitää vaaleja myös Afganistanin kansan voittona. Morillonin mukaan vaalit olivat yleisesti ottaen rehelliset, joskin joillakin alueilla väkivallan ja terrorin pelko estivät vaalien toteutumisen täysin vapaasti.

Morillonin tarkkailijaryhmän mukaan äänestysaktiivisuus oli pohjoisosissa korkeampi kuin etelässä, jossa se jäi erityisen alhaiseksi. Kaikkiaan äänestysprosentin arvioidaan nousevan 40-50 prosenttiin.

Tarkkailijoiden julkilausuman mukaan vaalipäivänä tehtiin vaalipaikoille ja hallituksen rakennuksiin lukuisia raketti- ja pommi-iskuja. Häirinnästä huolimatta afganistanilaiset saapuivat uurnille antamaan äänensä.

- Se, että vaalit saatiin yleensä järjestettyä, on jo huomionarvoinen suoritus, kiitteli Philippe Morillon.

Presidentinvaalien molemmat pääehdokkaat, presidentti Hamid Karzai ja Abdullah Abdullah, ovat julistautuneet vaalien voittajaksi.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi